info@bekesmatrix.hu +36 (20) 9 351 683 bekesmatrix

44. alkalommal várta az érdeklődőket a BÉTAZEN


Az idei évben a megszokott időponthoz képest pár hónappal később került megrendezésre Békés város nagy hagyománnyal rendelkező zenei programsorozata, a Békés-tarhosi Zenei Napok, mely színvonalas és változatos programokkal várta immár 44. alkalommal az érdeklődőket.

A klasszikus koncertek mellett, trianoni emlékműsor, színházi előadás, zenei kurzus, valamint népzenei koncert is szerepelt a palettán.
A zenei fesztivál beharangozóján, 2020. szeptember 29-én a Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar, Bagoly László karmesterrel, a fesztivál művészeti vezetőjével, muzsikaszóval köszöntötte és invitálta a békésieket a rendezvénysorozatra.
Néhány nappal később, október 4-én, vasárnap a Békés Megyei Szimfonikus Zenekar hangversenyével hivatalosan is megnyitotta kapuit a rendezvénysorozat, melyen Dr. Ragány Miksa, az Emberi Erőforrások Minisztériuma előadóművészeti főosztályának vezetője mondott köszöntőt. Az est különleges vendége Illényi Katica eMeRTon, Artisjus, Liszt Ferenc-díjas magyar hegedű- és theremin művész, énekes volt, aki a szimfonikus zenekarral karöltve – Gál Tamás Liszt-díjas karmester, Érdemes Művész vezényletével – egy igazán különleges koncerttel ejtette ámulatba a közönséget. A hangverseny utáni állófogadáson Vámos Zoltán, Békés város alpolgármestere mondott pohárköszöntőt.
Október 6-án Magyarország legismertebb és legnépszerűbb dixieland zenekara, a Benkó Dixieland Band volt a Békés-tarhosi Zenei Napok vendége.
A rendezvénysorozat programkínálatában idén is szerepelt a népzene. A Suttyomba Zenekar október 9-én látogatott el a kulturális központba egy koncert erejéig, melyen kis-magyarországi és erdélyi magyar népzenét hallhattunk.
Nagy sikere volt a két évvel ezelőtt elindított „Volt növendékeink hangversenyének” is, melyen a békési zeneiskolából művészi pályán továbbtanuló diákok adtak koncertet.
Október 17-én a Kecskeméti Gábor Kulturális Központ adott otthont a VII. Békési Fúvószenekari Találkozónak, melynek házigazdája a Bagoly László karnagy által dirigált Békés Városi Ifjúsági Fúvószenekar volt, vendégként pedig a Szőke Ferenc karnagy által vezényelt Lakiteleki Tűzoltózenekart köszönthettük.
Másnap Dévai Nagy Kamilla Liszt-díjas, Érdemes Művész és Meister Éva erdélyi származású, Magyar Művészetért Díjas színművész, a Magyar Kultúra Lovagja közös – “Túl ötven erdőn – 1920-2020” című – előadása a trianoni békeparancs utáni magyar életérzésről, az egyén és a közösség tragédiájáról, az összetartozásról szólt.
A Déryné Program támogatásával a kulturális központ színpadán került bemutatásra Herczeg Ferenc „Déryné ifjasszony” című színműve, Vidnyánszky Attila rendezésében. A Déryné Széppataki Róza operaénekesnő életútját bemutató darabban a 17 fős színészi gárda nem csak prózai tudásával kápráztatta el a nagyérdeműt, hanem hangszeres játékával is.
Szép számmal vettek részt tehetséges fiatalok a hagyományteremtő szándékkal, idén első alkalommal megrendezett Fafúvós kurzuson, melynek végén színvonalas, jó hangulatú zárókoncerten mutathatták be tudásukat.
Az eseménysorozatot október 31-én, a békési református templomban – Kálmán Tibor polgármester záró gondolatait követően – három kiváló előadóművész, a Kossuth-, Liszt- és Prima Primissima-díjas Miklósa Erika operaénekesnő, Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész valamint Tóth László trombitaművész közös koncertje zárta.

Ezúton is köszönjük támogatóinknak, média partnereinknek és társszervezőinknek, hogy hozzájárultak a rendezvény sikerességéhez.

Találkozzunk 2021-ben is!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!