Hatékony a BVSZSZK projektje!


Az EFOP 1.1.4-16-2017-00004 „Lehetek Én is” Elsőként lakhatást biztosító program elmúlt 28 hónapjában a lakhatási pillérmellett fokozott hangsúlyt fektettünk a munkaerőpiaci reintegrációra és az értékközvetítő programokra is.

Szeptember hónapban a projekt által támogatottak száma elérte a 29 főt; ebből 22 fő lakhatását támogattuk. A hajléktalanságból a többségi társadalmi életet „próbálgató” ügyfelek mellé a teljes projekt személyzet felsorakozott. A sérülékeny célcsoportnak nyújtott állapotjavító szolgáltatások minden ügyfélnek javított az érdekképviseletén, legyen az akár a traumatizált élethelyzetek feldolgozása, mely a problémamegoldó technikákat szűkíti, vagy a jogi útvesztőkben korábbi ügymenet képviselete; a problémáikra odafordulással figyelő pszichiáter, aki a múltbeli esetleges negatív tapasztalatokat semlegesítette; és fontos megemlíteni az első benyomást befolyásoló megjelenést segítő fodrász alkalmakat. Sikerült a programnak egy olyan fodrászt „megnyerni”, aki nem irtózik a célcsoportunktól, aki minden alkalommal barátsággal, megértően mossa meg és vágja fazonra, frizurára a haját; igazítja meg a rakoncátlan szakállakat. Békés város, kisváros, azonban ez a négy szakember, a pszichiáter, a pszichológus, a jogász és a fodrász mind-mind közvélemény formáló, hiszen a projekten kívül is szakmájában dolgozik és a hajléktalan személyekkel szerzett tapasztalatait- az anonimitásuk megőrzés mellett, de - továbbviszi. A társadalmi szemléletformálás a multidiszciplinális team nélkül nem indulhat el.

Békés városában az intézményesített hajléktalanság mellett, a láthatatlan hajléktalanságot is igyekszünk felszámolni a program segítségével. A járványügyi helyzet és a közeledő tél sajnos nehezíti a „sofa surfing” személyeket; mert hosszútávon a családtagok, ismerősök sem tűrik meg a szívességből befogadottakat.

Programunkban eddig összesen 6078 vendégéjszakát töltöttek a támogatottak, s a B kategóriás vezetői engedélyt szerzők közül mind 6-an a képzés valamely moduljában teljesíti vállalt kötelezettségét.

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!