Kálmán Tibor polgármester karácsonyi köszöntője.


Kedves Ünneplő Békésiek!

Ahogy fogy a nappali órák száma, az egyre rövidülő napok fogyatkozó világosságát az advent ragyogása vonja ünnepi díszbe. A szeretet és remény ereje, a közelgő karácsonyest csodavárásával együtt köszönt ránk ezekben a napokban.

Az ünnep fénye talán láthatóbbá, érthetőbbé teszi a mögöttünk elmaradó és az előttünk álló utat is. Érzéseink olvashatóbbá válnak, gondolataink pedig egyre gyakrabban keresnek utat szeretteink felé a jelenben és a múlt emlékei közt egyaránt. Ám ezen a meghittségében is különleges úton sose magunk járunk. Családunk, szeretteink, barátaink mellett hitünk ígéretei és a Megváltó születésének isteni ígérete kísér bennünket.

A karácsony az emberiség és az emberség ünnepe egyszerre. Forduljunk hát méginkább embertársaink felé most a szeretet és a reménység ünnepén. Forduljunk feléjük főképp akkor, és azok felé, akikkel a hétköznapok rohanásában esetleg találkozva ezt elmulasztottuk. Tekintetükben, felénk nyújtott kezükben nem csak biztonságot, de sok elveszettnek hitt emléket, rég hiányzó pillantást is felismerhetünk. S a karácsony, mely így egybegyűjt bennünket, egyúttal hittel indíthat tovább az újesztendő felé is.

Hazánk s benne mi magunk is a komoly próbatételek idejét éljük. Az eddig elért sikerek és a 2020-ban is megtapasztalt összefogás azonban bizakodással tölthet el mindannyiunkat. Magyarország és benne Békés városa stabil tényező a kavargó európai jelenben. Ahhoz, hogy ezt a stabilitást fenntarthassuk a jelenlegi rendhagyó viszonyok között is, fokozottan figyelni kell a város hagyományosan erős közösségeire: a családokra, civil szervezetekre, egyházakra, intézményekre. S noha a karácsony hagyományosan családi ünnep, mégis jó, mégis kedves számunkra, ha megjelenik a munkahelyek és családon kívüli emberi kapcsolatok közepette is, hiszen a szeretet és a reménység ma minden általunk eddig megélt helyzetnél jobban előtérbe került. Használjuk ezt ki, figyeljünk, vigyázzunk egymásra!

Az adventi koszorú sorra fellobbanó gyertyái és e fény karácsonykor kiteljesedő melege, biztonsága fényesebbé, reménytelibbé teszi szívünket, gondolatainkat és hittel tölti el kisebb nagyobb közösségeinket is. Ezt a Megváltóba s megváltásba vetett hitet és a belőle fakadó termékeny jövendőt kívánom most mindannyiuk karácsonyfája alá. Áldott, békés karácsonyt kívánok Békés város valamennyi lakójának!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!