ÉRTED - Országos Tehetséggondozó Találkozó volt a Szegediben.


A Szegediben évek óta nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra. A felső tagozaton három éve a Református EGYMI biztosítja e tevékenység szakmai hátterét a bemeneti szűréstől kezdve a gazdagító programok kidolgozott tananyagán keresztül a programzárást követő hatásvizsgálatig.

A foglalkozásokat a Szegedis tanárok tartják a tehetségkoordinátoruk iránymutatásai, segítő közreműködése mellett. A 2020/21-es tanévben már 9 csoportban, „tehetségműhelyben” zajlik a munka. Angol nyelv, matematika, történelem, magyar irodalom és informatika tantárgyakból választhattak a tanulók.

2020. december 10- én érdekes eseményre került sor a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium Szánthó Albert utcai felső tagozatán.

A Református Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Országos Értéktermő Tehetségközpontja szervezett egy országos konferenciát, amelyre meghívást kapott a Szegedi 5. és 6. osztályos diákjaiból álló diákcsoport is. A diákok az iskolában évek óta működő történelem tehetséggondozó program résztvevői, akik Balog Vilmos magyar- történelem szakos általános iskolai tanár irányításával ismerkednek a történelem rejtelmeivel. A gyerekeket Gion Valéria és Kis Ákosné tehetségkoordinátorok fogadták az iskola média termében, s vezetésükkel vehettek részt a programban.

Az ÉRTED – Országos Tehetséggondozó Találkozó a vírushelyzetre való tekintettel rendhagyó módon, online formában zajlott. Az országban 12 helyszínen jelentkeztek be a tehetségkoordinátorok, a tehetségműhelyeket vezető pedagógusok, valamint a programban résztvevő gyerekek.

A konferencia első részében a pedagógusok mutatták be intézményüket, az ott zajló tehetséggondozó munkát, s osztották meg egymással tapasztalataikat az értéktermő tehetségműhelyekkel kapcsolatban.

A program második részében a diákoké volt a fő szerep. Bori Judit főigazgató asszony köszöntője és áhítat beszéde után az egyes helyszíneken lévő gyerekcsapatok vidáman, önfeledten merültek bele a játékba, miközben elkészítették saját gondolattérképüket a TEHETSÉGről. A gondolattérképek segítségével minden csoport elmondhatta a digitális térben a véleményét a tehetségről, a kivetítőn nyomon követhették társaik előadását is. Nagyon ügyesen alkalmazkodtak a tanulók az új helyzethez, bátran álltak a kamera elé, s ismertették munkájukat.

Ezt követően jutalomban is részesültek a konferencia résztvevői. A Fővárosi Nagycirkusz Tündértánc- Nővarázs című előadására kaptak meghívót, melyet a következő nap délutánján nézhettek meg az online térben.

A diákok örömmel fogadták a feladatot, lelkesen vetették bele magukat a gondolattérkép készítésébe.

Januártól új lehetőséggel is bővül a felső tagozaton a tehetséggondozó munka. Minden hónap csütörtökjén Tehetség Tréningre várják a gyerekeket a tehetségkoordinátorok, ahol játékos formában fejleszthetik képességeiket a résztvevők.

 

 

Tételek: 1 - 20 / 22 (2 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!