info@bekesmatrix.hu +36 (20) 9 351 683 bekesmatrix

Elkészült Békés Város költségvetése.


Biztosítja városunk stabil működését a most elfogadott költségvetés. A veszélyhelyzetre tekintettel, a katasztrófavédelemről szóló törvény hatályos rendelkezése értelmében a Képviselő-testület feladat- és hatáskörében eljárva Békés város Polgármestereként rendeleti formában elfogadtam Békés 2021. évi gazdálkodásának irányszámait.-fogalmazott Kálmán Tibor polgármester.

Noha a költségvetés tervezése minden évben egy több hónapos, rendkívül szerteágazó feladat, mindez ebben az évben még nagyobb kihívást jelentett. A koronavírus járvány gazdaságra gyakorolt kedvezőtlen hatásai Békés városában is érzékelhetőek. A Kormány által meghozott döntések alapján az önkormányzati szektornak is jelentős részt kellett és kell a jövőben is vállalnia a járványügyi kiadások kapcsán a közös teherviselésből.  Békés hosszú távú működőképességének fenntartása érdekében napirendre került a személyi jellegű kiadások és járulékok, az önként vállalt feladatok finanszírozásának és Polgármesteri Hivatal létszámkeretének csökkentése is.

Költségvetésünk főösszege az előző évhez képest mintegy 617 millió forinttal kevesebb. Városunk költségvetése egyensúlyban van, a működési bevételek teljes mértékben fedezetet biztosítanak működési kiadásainkra is.

Az idei központi, saját és uniós forrásból megvalósuló beruházásaink összege meghaladja a 371 millió forintot. A gépjárműadó központi költségvetésbe történő átirányítása és a járványügyi védekezés nyomán kieső intézményi bevételek (Dánfok, Uszoda, Kulturális központ, Könyvtár, Múzeum) jelentős terhet rónak városunkra. Az iparűzési adó 1%-ra való csökkentése kapcsán ugyanakkor két részletben mintegy 130 millió forintnyi kompenzációt várhatunk a kormánytól. Szociális, kulturális, sport és civil szervezetekhez kötődő kiadásainkat nem csökkentettük, fenntartjuk a jól működő közfoglalkoztatási keretet. Hiszem, hogy a most elfogadott számok, a fegyelmezetten és hatékonyan működő intézményrendszer, a civil szervezeteink, illetve a lakosság általam többször is megtapasztalt önzetlen és támogató közreműködése által alkalmasak arra, hogy Békést stabil pályán tartsák 2021-ben. Megköszönve minden közreműködő segítségét, ehhez kívánok most mindannyiuknak, mindannyiunknak jó munkát.- nyilatkozott a városvezető.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!