Három tarhosit gyanúsítanak emberkereskedelemmel.


A Békés Megyei Főügyészség bűnszövetségben elkövetett emberkereskedelem, kerítés és prostitúció elősegítése miatt emelt vádat 7 elkövetővel szemben, akik 2011 és 2017 között az Egyesült Királyságban 26 sértett nő kizsákmányolásával 40 millió forintra tettek szert.

A prostitúció kizsákmányolására, mint a modern kori rabszolgaság jelenségére mutat rá a 2017-ben a Nemzeti Nyomozó Iroda és a londoni Metropolitan Police emberkereskedelemre szakosodott munkatársainak, közös nyomozócsoport keretében eredményesen összehangolt munkájával indult büntetőeljárás.

 

Egy tarhosi család három tagja 2011-2012-ben költözött ki Londonba, majd a közösségi médiában feladott hirdetésekkel toboroztak Magyarországról nőket prostitúciós munkára. Kezdetben az általuk bérelt lakás egyik szobáját adták ki erre a tevékenységre. Később ingatlanokat béreltek, kezdetben a fővárosban, majd jellemzően angliai nagyvárosokban, amihez segítséget nyújtott nekik békéscsabai születésű, azonban kint élő bűntársuk.

 

A bűnszövetség vezetői a sértetteknek segítettek megszervezni a kiutazást, a szállást, a telefonos elérhetőséget, a napi ellátást. A két férfi és női társuk a sértettekről szexuális jellegű fényképeket készítettek, amit prostitúciós szolgáltatást kínáló internetes felületeken elhelyeztek és a profilt folyamatosan frissítették. A prostituáltakat közvetlenül jellemzően nem lehetett megkeresni, hanem a bűnszövetség vezetői három vádlott társukat ún. recepciósként alkalmazták, akik a hívásokat fogadták, a helyszínt, a szolgáltatás jellegét és a tarifát leegyeztették. A sértettek a bevételük felét adták oda kizsákmányolóiknak. A vádlottak 6 év leforgása alatt legalább 40 millió forint illegális jövedelmet szereztek tevékenységükből.

 

A sértett nők közül 15-en kilátástalan életkörülményeik miatt olyan kiszolgáltatott helyzetben voltak, hogy más választás hiányában döntöttek a prostitúció mellett, így sérelmükre bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett emberkereskedelem bűntettét követték el a terheltek. A további 11 sértett vonatkozásában az ületszerű kerítés és a prostitúció elősegítése róható a vádlottak terhére.

 

A főügyészség a vádiratában arra tett indítványt, hogy a bűnszövetség 3 vezetőjét és az ingatlanok bérlésében szerepet játszott társukat még beismerésük esetén is végrehajtandó szabadságvesztésre, továbbá a megszerzett vagyon elkobzására ítélje a bíróság. A recepciósokkal szemben pedig felfüggesztett szabadságvesztés kiszabására irányul a mértékes indítvány.

Az ügyben a bizonyítékok egy része az Egyesült Királyságban, míg más része Magyarországon volt elérhető. A közös nyomozócsoportban a Békés Megyei Főügyészség vezetésével együttműködő magyar és angol nyomozók egy időben, mindkét helyen tudták biztosítani a vádemeléshez szükséges bizonyítékokat. Ezek átadása a magyar hatóság részére az Eurojust koordinálásával létrejött együttműködés keretében lényegesen gyorsabban és hatékonyabban megvalósult, mint a hagyományos jogsegélyügyintézés keretében.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!