A Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja


2001. óta minden évben február 25-én emlékezünk meg a kommunizmus áldozatairól.

1947-ben a ezen a napon hurcolták el Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet csapatok, majd tartották fogva 8 évig. A politikus letartóztatása és fogvatartása volt a legelső lépés azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket. Körülbelül százmillióra becsülik a kommunista diktatúrák halálos áldozatainak számát a világon. Hazánkban is százezrek vesztették életüket, és még ennél is többen voltak, akiket az embertelen diktatúra testileg és lelkileg megnyomorított. Február 25-e mementóként szolgál számunkra és arra készteti a jövő generációit, hogy a megemlékezés mellett levonják a tanulságokat is, és ne ismétlődhessen meg a történelem eme gyászos korszaka.

A Kecskeméti Gábor Kulturális Központ és a Békés TV által készített online ünnepi műsor 2021. február 25-én 18:00 órától tekinthető meg a Békés TV-n, a kulturális központ, a Békés Mátrix és Békés város facebook oldalán, a Békés tv youtube csatornáján, valamint a bekesmatrix.hu és a bekesikultura.hu oldalakon.

Műsor:

  • Himnusz
  • Megemlékező beszédet mond: Mucsi András Békés Város Önkormányzata Humán és Szociális Bizottságának elnöke
  • Naplórészleteket olvas fel: Bereczki Péter, a Gál Ferenc Egyetem Technikum, Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium 11/A osztályos tanulója
  • Szózat

A kulturális központ egy rövidebb összeállítással is meg kíván emlékezni a kommunizmus áldozatairól, mely ugyancsak február 25-től tekinthető meg a bekesikultura.hu oldalon, valamint az intézmény facebook oldalán és youtube csatornáján.

 

Emlékezzünk együtt!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!