Összefüggések nyomában. COVID-19 és a bélflóránk.


Cikksorozatunk szerzője Dr Jeszenszky Attila a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

A bélflóra az emberi szervezet fontos része, meghatározó hatása van immunrendszerünkre, amelynek 70 százaléka a bélben található. 

Kutatások kimutatták, hogy a probiotikumok képesek szabályozni a bél hámsejtjeinek immunrendszert befolyásoló „válaszait”.

A COVID-19 fertőzés hatására az immunrendszer gyulladást keltő anyagokat termel. A jótékony baktériumok képesek bizonyos gyulladást keltő anyagok szintjét szabályozni/csökkenteni hozzájárulva ezzel ahhoz, hogy megelőzhető legyen a túlzott reakció.

Egy vizsgálat során bizonyították, hogy a probiotikum használat 2-3-szorosával csökkentette a vírushoz köthető légzőszervi fertőzés kialakulásának valószínűségét a kontroll csoporthoz viszonyítva.
Nem szeretném a COVID-19 elleni hatékonyság túlzott reményét keltenénk, de megállapítható, hogy a bélflóra jótékony megváltoztatására irányuló stratégiák csökkenthetik a betegség súlyosságát.

Befolyásolható-e „kívülről” a bélflóra?

Logikusnak tűnik, hogy azok a beavatkozások, amik a bélflóra kedvező irányba történő változtatását célozzák meg, kedvező eredménnyel járhatnak mind a Covid-19 fertőzés megelőzésében, mind egyéb kórképekben. A táplálkozás is kedvezően befolyásolhatja a bélflóra egészségét: a rostokban dús táplálékok, a tejsavós termékek fogyasztása éppen úgy kedvező hatású lehet, mint a gyümölcsök, zöldségek vagy a kakaó fogyasztása.

A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

Kristály Patika

Levendula Patika


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!

Cimkék:


bélflóra