Niké szobor avatása Békésen 1983.11.07.


Megjelent: 1983 November 7. ( Hétfő ) 10:50
Módosítva: 2021 Április 15. ( Csütörtök ) 08:15
November 7-re új köztéri szobrot kapott Békés, Kiss Nagy András – Kossuth és Munkács díjas érem és szobrászművész alkotását, mely Nikét, a győzelem istennőjét ábrázolta, igen csak elvont formában.

Niké a görög mitológiában a győzelem istennője, mind a hadi, mind az atlétikai győzelemé. Nevének jelentése, a győzelem is ezt mutatja.

 

A görögöknél a szobrászat kedvelt témája, gyakran szárnyas nőalakként ábrázolták, például a Szamothrákéi Niké. A római mitológiában Victoriával azonosították.

 

A szobor avatásán beszédet mondott Inokai János, az MSZMP Békés városi bizottságának első titkára. Az avatón részt vett Frank Ferenc az MSZMP KB tagja, a megyei pártbizottság első titkára, az országunkban állomásozó szovjet déli hadseregcsoport két ezredese is és a 37. budapesti forradalmi ezred tiszti állománya.

 

A szobor leleplezése után a város középiskolásaink KISZ-fogadalomtétele következett, majd Makoviczki János tanácselnök Békés Város emlékérmet adott át Kiss Nagy András szobrászművésznek.

 

A város lakossága sokáig húsban egy kés, vagy rágógumi néven is illette a különleges alakú alkotást. A szobrot a rendszerváltás után a tér újbóli rendezését követően elszállították.

Források: kozterkep.hu, hungaricana.hu, békés megyei népújság, 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!