Szeptember végén lesz a 15. Tökmulatság


A koronavírus-járvány miatti másféléves kényszerszünetet követően ismét rendezvényt szervez a Nefelejcs Békési Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület, amely szeptember 25-én, szombaton szeretné megtartani a XV. Békési Tökmulatságot.

A rendezvénynek az egyesület székháza és annak udvara ad majd otthont, a Durkó utca 6. szám alatt, a Békési Tájház szomszédságában.

Az idei Tökmulatság kiemelten kezelt növénye a tök, kedvence állata a sün. Ezek köré szerveződnek a kulturális- és gyermekcsoportok fellépései, és más játékok, mókás feladványok.

A sok éve megszokott programelemek közül megtartják az elmaradhatatlan Tökmustrát, azaz a tökszépség- és csúnyasági versenyt, a Tökkirályválasztást, a tökfaragás-bemutatót, és a vendégek is megfaraghatják a maguk töklámpását.

A jubileumi Tökmulatság tiszteletére az egyesület tagjai Hégely László, Békés Díszpolgára közreműködésével egy szilvafát fognak elültetni, amely emlékeztetője lesz a másfél évtizede beindult kulturális hagyományőrzésnek.

A gasztronómia is hangsúlyt kap majd. Ebédre a Nefelejcs Egyesület tagjai üstönyt, azaz marhagulyást, valamint frissen a kemencéből tálalt brindzás és túrós tésztát kínálnak majd a vendégeknek. Lesz még töklekvár kóstoltatás és visszatér a közkedvelt tökfagylalt.

A szervezők két pályázatot írtak ki. A tökös sütemények versenyére a már kész egytálcányi süteménnyel díjtalanul, jeligésen 1 a helyszínen lehet jelentkezni. A zsűri elnöke: Duma Annamária cukrászmester lesz. A legjobb tökös süti készítője büszkén viselheti a Nefelejcs Tepsi Díjat, de minden nevező ajándékban részesül.

Az alkotópályázat témája: „Az én sünöm”. Az egyéni vagy csoportos pályázók bármilyen sün vagy süncsalád ábrázolásával nevezhetnek, amely eredeti ötlet alapján, természetközeli anyagok, termések, vagy újrahasznosított alapanyagok felhasználásával készül el. A pályamunkák a 15. Tökmulatság előtti délutánon, szeptember 24-én, pénteken 14-17 óra között adhatók le a Durkó utca 6. szám alatt, a Nefelejcs székházban. A legjobb alkotásokat kiállítják és készítőiket megjutalmazzák.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!

Cimkék:


tökmulatság