Hogyan védekezhetünk az áramütés ellen?


Cikksorozatunk szerzője Dr Jeszenszky Attila a Levendula Patika szakgyógyszerésze, a gondoskodo.hu és az immunspecialista.hu főszerkesztője.

Az emberi testen áthaladó áram kétféle károsodást okozhat: az áram közvetlen hőhatásából adódó égés, és a belső szervek következményes károsodása. Emellett felléphet a rövidzárlat miatti szívmegállás. 

Áramütés okai, kiváltó tényezői

  • Villámcsapás
  • Lakáson belüli elektromos vezeték hibája
  • Leszakadt nagyfeszültségű légvezeték
  • Árammal, feszültséggel kapcsolatba kerülő tárgy (kád, vízmedence stb.)

Az áramütés súlyossága az egészen enyhétől a halálosig terjedhet, függően az áramerősségtől, a test ellenállásától, hol lépett be az áram, mennyi ideig – és merre haladt át a szervezeten.

Egyenáram-váltóáram

Általában mondható, hogy az egyenáram ütése kevésbé veszélyes, ennek magyarázata, hogy erős izomösszehúzódás jön létre, és az illető így eltávolodhat az áramforrástól.

A váltóáram esetén izommerevség lép fel, tehát "nem képes elengedni" az áramforrást a sérült.

Mindkét esetben minél magasabb a feszültség és áramerősség – annál nagyobb a károsodás mértéke is.

Belépési pontok, felület ellenállása

Az emberi szervezet ellenállása javarészt bőrünkön, annak minőségén – és nedvességén múlik. Száraz, egészséges bőr ellenállása akár 40x-ese lehet a vékony és nedves bőrnek. Pl. elszarusodott, keményebb tenyér és talp ellenállása is lényegesen nagyobb.

Leggyakoribb belépési pontok: kéz és fej. Kilépés általában a láb irányában.

A károsodás időtartama

Minél hosszabb idejű az áramütés, annál nagyobb a szervezet károsodásának mértéke is. A nem elengedhető áramforrásnál jellemzőek az égési sérülések – míg pl. a villámcsapás olyan gyorsan "rohan" át testen, hogy égést nem okoz, ellenben súlyos keringés- és légzészavart, agykárosodást igen.

Megelőzhető az áramütés?

Természetesen sok esetben igen. Ez elsősorban persze a gyártók, forgalmazók feladata és kötelessége az elektromos készülékek esetén (földelés, érintésvédelem).

Villámlás esetén a szabadban lévő embernek: kerülnie kell a kiemelkedő tárgyakat (oszlop, tornyok, fák, távvezeték), nyitott térségeket, vízfelületeket. Hegyi túra esetén: törmelékes kőzetes hely keresése, leülni, zárt lábbal, kezek a fülre. Csoportos túrában ha valakit villámcsapás ér/t szét kell szóródni messzebbre, majd ezután megpróbálni segíteni a sérülten.

Áramütés, sérülés kezelése

 

  • Alapvetően megpróbálni eltávolítani az áramforrástól (legfontosabb az áramtalanítás, ha ez megoldható). Nagyfeszültségű vezeték okozta áramütésnél nem lehet megérinteni az illetőt – amíg le nem kapcsolták az áramot.
  • Légzés, pulzus ellenőrzése, szükség esetén újraélesztés
  • Ellenőrizni kell, töréses sérülést szenvedett-e az illető
  • Szakszerű ellátás (mentők, kórházi monitorozás)

 

...csak óvatosan

Jó egészséget 

dr. Jeszenszky Attila szakgyógyszerész

A Levendula Patika és Dr Jeszenszky Attila további cikkei a Mátrixon!

www.gondoskodo.hu

www.immunspecialista.hu

Kristály Patika

Levendula Patika


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!