Évforduló,megemlékezés


Forrás: Békési Német Önkormányzat
Helyszin: Békés Széchenyi tér emlékhely,emléktábla
Megjelent: 2023 Január 29. ( Vasárnap ) 17:55
Módosítva: 2023 Január 29. ( Vasárnap ) 20:14
A Békési Német Nemzetiségi Önkormányzat megemlékést és koszorúzást szervezett a malenkij robotra elhurcoltak 78.évfordulója alkalmából
A Szovjetunióba elhurcoltakra emlékeztek januárban Magyarországon. Békés vármegyében: Gyulán, Gyomaendrődön, Eleken, Mezőberényben és Békésen is.

A Békési Német Nemzetiségi Önkormányzat a Széchenyi téren elhelyezett emléktáblánál emlékezett és koszorúzott 2023. január 25-én. Az eseményen Polgár Zoltán alpolgármester mondott beszédet.

Az ártatlanul elhurcolt 17 békési lakos 1944.január 10-én a gyulai gyűjtő táborból indult el az 53 mahavagon egyikébe zsúfolva. Magyarországról kb.800 ezer embert deportáltak, kb. egyharmaduk nem élte túl az embertelen körülményeket.

Polgár Zoltán emlékeztetett arra, hogy a magyar emberek tízezreinek kellett megfizetniük olyan bűnökért, melyeket nem ők követtek el. Egy túlélő megemlékezéséből idézte fel az embertelen körülményeket.

Beszédében felhívta a figyelmet az emlékezés fontosságára, a történtek megismerésére, megismertetésére.

Az eseményen részt vettek: a Békési Német Nemzetiségi önkormányzat vezetősége és tagjai, valamint a gyomai, mezőberényi, eleki németek képviselői. Békés város polgármestere Kálmán Tibor, Tarkovács István a Békési Kisgazdakör elnöke ,és civil szervezetek képviselői.

A megemlékezés programjának segítője, konferálója Serfecz Dávid volt.

 

Tételek: 1 - 20 / 23 (2 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!