Készül idei rendezvényeire a Nefelejcs Egyesület


Javában tervezgeti idei rendezvényeit a Nefelejcs Békési Kulturális és Hagyományőrző Egyesület tagsága.

A rendezvények sorát még ebben a hónapban a Nefelejcs Díj átadása nyitja meg, amely március 25-én, szombaton 16 órától lesz a Városháza Irányi Dániel Dísztermében. A díjazott vagy díjazottak személyét az egyesület tagsága titokban tartja, egyben szeretettel várja az érdeklődő kultúrabarátokat.

Az első szabadtéri nagyrendezvény május 20-án lesz. A XV. Nefelejcs Vigalom középpontjába a szamócát és a gyöngyöst helyezik. Céljuk továbbra is a nívós, magyar néphagyományokra épülő kulturális ismeretterjesztés és szórakoztatás. A rendezvénynek a Durkó utcai Nefelejcs-székház ad otthont, egy várhatóan napfényes tavaszi szombaton. Óvodások fellépései, néptánc és meseelőadás mellett biokertész szamócatermesztési tanácsai, mestercukrász piskótakészítési tippjei, molnárkalács-készítési bemutató és falvédő-kiállítás is várja majd az érdeklődőket. A szokásoknak megfelelően az ízlelőbimbóknak is kedveznek: ebédre töltött káposztát kínálnak, de lesz szamócaszörp és molnárkalács kóstoltatás is.

A rendezvényhez kapcsolódóan két pályázatot írtak ki. A süteménykészítő pályázatnál epres süteményeket várnak. A nevezőknek egy tálcányi már kész süteménnyel kell nevezniük. A beérkezett süteményeket szakmai zsűri bírálja el, a legjobb pályázó megkapja a Nefelejcs Tepsi Díjat, de minden pályázó ajándékot kap. A zsűri elnöke: Duma Annamária mestercukrász. Az alkotópályázat témája: „Gyöngyös”. Csoportos és egyéni pályázók egyaránt jelentkezhetnek. Témai és életkori megkötés nincsen. Egyetlen elvárásuk, hogy a pályamunkákhoz - bármilyen méretű, színű, formájú - gyöngyöt használjanak fel. A pályamunkákat május 19-én, pénteken 14-16 óra között kell eljuttatni a rendezvény helyszínére. A legjobb alkotásokat a XV. Nefelejcs Vigalmon kiállítják és készítőiket megjutalmazzák. A zsűri tagjai: Diószegi Eszter és Horváth Hajnalka alkotóművészek.

A két pályázattal kapcsolatban bővebb tájékoztatást ad Balog Gáborné egyesületi elnök a +36- 30/925-3933-as telefonszámon.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!