Nemzetközivé vált a tarhosi Pro Musica Fúvósötös és kamarezenei tábor


2023.08.07-08.13-a között került megrendezésre, immáron hetedik alkalommal, az országos Pro Musica Fúvósötös és kamarazenei tábor a tarhosi kastélyparkban.

A művésztanárok kíséretében 44 muzsikus növendék érkezett az évek óta népszerű komolyzenei táborba. Az 1 hetes zenei tábor alatt a tehetséges növendékek egyéni és csoportos hangszeres órákon, közös zenei foglalkozásokon vehettek részt, ahol kiváló művésztanárok "szárnyai alatt" bővíthették szakmai tudásukat. A Énekiskola egykori növendéke, Kerényi Sándor oboaművésztanár kezdetek óta aktívan részt vesz a tábor szervezésében, a darabok elkészítésében. Idős kora ellenére a lánya Kerényi Judit zenepedagógus, művésztanár kíséretében ismét élményekben és munkában aktív hetet tölthetet a növendékek között. A tábort az Alapítvány a Megújuló Tarhosért szervezésében valósult meg. A tábort a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. NEAO-KP-1-2023/6-000684 pályázat keretében 150.000 Ft-tal támogatta.

 

Az alapítvány kimelet célkitűzése az egykori Békés-tarhosi Énekiskola, mint nemzeti érték kulturális örökségének őrzése, hagyományainak ápolása és tovább örökbítése a jövő tehetséges növendékei számára. 2023.Augusztus 12-én szombaton nyilvános komolyzenei záró hangversennyel örvendeztették meg a művésztanárok és növendékek a tarhosi Zenepavilonban a látogató vendégeket. Élmény volt hallgatni újra a "muzsika" hangját a különleges hangzású hangversenyteremben. A záró rendezvény különleges pillanata volt az emlékdíjak átadása és az összkari hangszeres meglepetés műsor.

 

A Pro Musica Fúvósötös tábor "híre" a "muzsika szárnyán" külföldre is eljutott. A tábor legkisebb növendéke egy tehentséges 9 éves kislány volt, aki átutazva a nagyvilágot érkezett a táborba.

 

Az alma nem esik messze a fájától. A békési zeneiskola egykori szolfézstanárának gyermeke Evelyn Serre Pocsaji maga is zenét tanul, 9 évesen nagyon szerette volna megismerni a Tarhosi Zenepavilont és a Pro Musica kamarazenei tábort.

 

Mivel kitűnő lett a bizonyítványa az iskolában is és a Mallorcai Conservatoire- ban is, kiérdemelte, hogy 1 hónapot Magyarországon vakációzzon.

 

Evelyn nagyon jól érezte magát és hamar belopta magát mindenki szívébe, szorgalmasan gyakorolt a szombati záró koncertre, kedvenc hangszere a fuvola, de tehetségét mutatja, hogy szeptember 4- i különbözeti vizsgára készül, mert bár még csak 1 éve fuvolázik, de most szeptembertől máris 3. Osztályba léphet Conservatori de Música de Palma de Mallorca- ban.

 

A békési és a tarhosi közönségtől vastapsot kapott és felejthetetlen élmény volt a koncert és a zenetábor is.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!