A tavalyi kolbászkirály is készül a Csabai Kolbászfesztiválra!


Annyian keresik csabai győzelme óta, hogy a kistermelői értékesítésen is dolgozik.

A Csabai Kolbászfesztivál nemzetközi szárazkolbászversenyére tavaly nevezett először háromkilós, füstölt vastagkolbászával a csabai Such Zoltán András, és máris nyert. A tősgyökeres csabai kertészmérnök, növényorvos családjában beleszületett a disznótorok világába. 

– Négyéves voltam, amikor már mostam a disznótorban a hízó farkát, és gyerekként mindig ott lábatlankodtam a hízófeldolgozás körül – ecsetelte a múlt évi kolbászkirály. – A fűszerezés tudományát keresztapámtól, Csuvarszki Andrástól tanultam. Csak a négy alapfűszert használom, a sót, a fokhagymát, a köménymagot és az őrölt fűszerpaprikát. Utóbbi a kolbász lelke. Nem mindegy ugyanis, hogy milyen a paprika beltartalmi értéke, a festőanyag- és olajtartalma. Mikor, melyik paprikát szedték először, másodszor, harmadszor. Nem akarok túl tudományosnak tűnni, a tapasztalataimat mondom. A fokhagymánál csak a tavaszi jöhet szóba, és itt is meg kell találni a megfelelő arányt. A köménynél a friss kolbászba jó az őrölt, de a vastagkolbászba egészet rakunk, hogy szép lassan, a szikkadás során tárulkozzon ki az aromája.

Such Zoltán András kiemelte, a füstölés, a tárolás legalább olyan fontos a kolbásznál, mint a fűszerezés. Kincseskamrájából fogynak a szálak, de külön dédelget egyet az idei szárazkolbászversenyre, amit október 5-én, az október 19–22. közötti Csabai Kolbászfesztivál előzetes attrakciójaként rendeznek meg a Csabai Rendezvénypajtában. A díjátadás ugyanakkor a nagyközönség előtt lesz a fesztivál nyitónapján.

– A tavalyi sikerem után sokan kerestek meg azzal is, hogy vennének tőlem vastagkolbászt, de a fesztiváli darab már az utolsó három egyike volt – mesélte a kolbászkirály. – Dolgozom ugyanakkor azoknak a követelményeknek, feltételeknek a megteremtésén, amivel kistermelőként értékesíthetek is kolbászt. Jót tenne ennek, ha megismételném a győzelmemet, annyian készítenek azonban finom kolbászt, hogy nagy a verseny. Győztesként úgy gondolom, kötelességem indulni, de szívesen is teszem, mert a csabai szárazkolbász hagyományának megőrzéséhez minden egyes nevező hozzájárul.

A kolbászkirály elmondta, gyermekei, a kilencéves Luca, a nyolcéves Judit és az ötéves Andris is a disznótorok, a kolbászkészítés világában nőttek fel. Édesapjuk mindent megmutat nekik, ami a békéscsabai, disznótoros hagyománnyal kapcsolatos, és bevonja őket azokba a munkálatokba, amikhez kedvük van.

ONLINE JEGYEK ITT! 

A CSABAI KOLBÁSZFESZTIVÁL PROGRAMJA!  

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!