2023. november 22-én nyílt nap volt a Német Házban


Forrás: Békési Német Önkormányzat
Helyszin: Békés Jantyik utca 33.sz.
2023.november 22-én a Békési Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Békési Németek Egyesülete a meghirdetett nyílt napon várta az érdeklődőket Békés Janyik utca 33.szám alatt. Több óvodai és iskolai csoport, valamint egyéni látogató érdeklődött a régi óvoda épületében történt változások iránt.

A Békési Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Békési Németek Egyesülete 2023. november 22-én

nyílt napot szervezett a város óvodásai, az iskolák tanulói, valamint lakosai részére.

A vendégeket Szász Dénes az egyesület tagja köszöntötte. Beszélt a magyarországi németek letelepedéséről, a történelmi korszakokban bekövetkezett, élethelyzeteikről, a kitelepítésről, elhurcolásukról, hagyományaik ápolásáról. Megemlítette a sváb és szász származású csoporttagok családfa kutatásait, melyekkel több évszázadra visszamenőleg követni lehet németség életét. Ezt követően bemutatta az épület német hagyományok szerinti berendezését, a használati eszközöket, tárgyakat.

Több óvodai csoport eljött erre az alkalomra, az óvónők örömmel tapasztalták az épület belső terének újszerű hasznosítását, megszépülését. A nagycsoportosok szívesen emlékeztek régi óvodájukra. Az udvaron felidézték emlékeiket és kedvenc játékaikat. Távozásuk előtt teával, apró süteménnyel kedveskedtek a vendéglátók.

Az iskolák tanulói érdeklődve figyelték a bemutatkozó ismertetőt, majd mindent megtekintve kérdezhettek is. Nagyon örült a német csoport, hogy ilyen fegyelmezett, érdeklődő tanulók látogatták meg a Német Házat.

Többen érkeztek a lakosság köréből is.

Este 17 órától a bútorokat, eszközöket, berendezési tárgyakat felajánló támogatókat fogadták, és nekik is bemutatták a házat. Az adományozók örömmel látták, hogy felajánlásuk értékmegőrző funkciót kapott. Ezt követően egyszerű megvendégelés zárta az eseményt.

A nyílt napon közel 150 fő jelent meg. A Békési Német Nemzetiségi csoport, és Békési Németek Egyesülete köszöni az érdeklődést, a sok segítséget és a sok felajánlást.

Tételek: 1 - 20 / 36 (2 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!