Kitüntetést kapott a Békési Német Nemzetiségi csoport elnöke


Forrás: Békési Német Önkormányzat
Helyszin: Kétsoprony
A Békés megyei nemzetiségek képviselőinek a munkáját kitüntetésekkel ismerték el 2023. december 19-én Kétsopronyban
Békés város kitüntetettje : Takács Istvánné a Békési Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

Négy nemzetiségi díjat nyújtottak át Kétsopronyban tudósított a BEOL

A nemzetiségek napja alkalmából tartottak díszünnepséget kedden Kétsopronyban. A vármegyei és a helyi önkormányzat rendezvényén több kitüntetést is átadtak.

– Itt a nemzetiségek tudnak egymás sikereinek örülni, együtt élnek, közösen dolgoznak – ismertette a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára. Soltész Miklós ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a kormány együttműködik mind a kilenc nemzetiséggel, akik maguk rendelkeznek a sorsukról, az oktatás, a kultúra, a civil szervezetek területén rengeteg eredményt értek el az elmúlt évtizedekben. A fejlődést meg lehet tapasztalni, óvodák, iskolák, templomok, kulturális intézmények újultak meg.

Az elmúlt tizenkét évben több mint 3200 támogatás érkezett a térségbe a nemzetiségekkel kapcsolatban, építkezésekhez, épületek fenntartásához, működésre – folytatta. A 6,2 milliárd forint 42 település 51 nemzetiségi önkormányzatához futott be, és kiemelte, hogy ezzel itt is megmentik a nemzetiségeket. Hozzátette ugyanakkor, hogy az összefogás mögött személyek állnak, akik mindent megtesznek a nemzetiségi közösségekért.

A rendezvényen Soltész Miklós államtitkár, Zalai Mihály, Békés Vármegye Önkormányzatának elnöke, valamint Tolnai Péter tanácsnok átadták Takács Istvánnénak a német, Krajcsovics Hajnalkának a szlovák, Táth Jánosnak a román, Zsigmond Károlynak pedig a roma nemzetiség elismerését.

A méltatásban kiemelték, hogy :

 

Takács Istvánné Kurt Zsuzsanna Békésen a 3. számú általános iskola pedagógusaként, valamint a 2. számú iskola igazgatójaként dolgozott. A városban a német nemzetiségi önkormányzat 2002-ben jött létre, és a díjazott az elmúlt több mint két évtizedben lelkes és inspiráló tagja lett a közösségnek, 2019-től elnöki feladatokat lát el. Társaival együtt, időt és energiát nem kímélve szervezi a programokat, szépíti a nemzetiségi házat.

 

Az ünnepségen minden nemzetiség kulturális műsorral is kedveskedett a megjelenteknek. Békést a dr. Hepp Ferenc Általános Iskola képviselte, német nyelvű dalokat adtak elő.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!