Koszorúzás a Szovjetunióba elhurcoltak emlékére


Forrás: Békési Német Önkormányzat
Helyszin: Békés Széchenyi tér emlékhely,emléktábla
Megjelent: 2024 Január 28. ( Vasárnap ) 14:54
Módosítva: 2024 Március 10. ( Vasárnap ) 11:39
A Békési Német Nemzetiségi Önkormányzat 2024. január 27-én koszorúzással és gyertyagyújtással emlékezett a Szovjetunióba elhurcolt 17 békési német származású lakosra
Emlékezés a XX. század egyik embertelen, igazságtalan, a 2. világháborút követő eseményére

A Békési Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Békési Németek Egyesülete 2024. január 27-én megemlékezést tartott a Széchenyi téren elhelyezett emléktáblánál.

A rendezvényen Mucsi András tanácsnok, városi képviselő, német és történelem tanár szólt a jelenlévőkhöz, német és magyarnyelven. Felidézte a 2.világháborút követő eseményeket, a málenkij robotra elhurcoltak szenvedéseit. Megemlítette, hogy a XX. század egyik igazságtalan, embereket megnyomorító szégyenfoltja volt ez, a (a német származásuk, vagy csak az elődeik rájuk hagyott családneve miatti) kényszermunka. Embertelen körülmények között évekig bányákban, építkezéseken, kevés élelemmel ellátva dolgoztatták az összegyűjtött 18 és 60 év közötti korosztályt.

Felhívta a figyelmet, hogy kötelességünk emlékezni és emlékeztetni e történelmi esemény kapcsán minden alkalommal, amikor azt tehetjük.

Az emlékezők megkoszorúzták a 17 békési elhurcolt ember emléktábláját, és mécseseket gyújtottak.

A megemlékezést követően a Jantyik utcai Német Házban a vendég német nemzetiségi önkormányzatok vezetőségét és tagjait szerény megvendégeléssel fogadták. A gyomai, mezőberényi, eleki vendégek megtekintették az itt kialakított múzeumi gyűjteményt. A kötetlen beszélgetések alkalmával megosztották terveiket, tapasztalataikat a helyi vezetéssel és a jelenlévő tagokkal.

 

 

Tételek: 1 - 20 / 24 (2 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!