Lebukott a békési férfi - vádemelés mértékes indítvánnyal


A Békési Járási Ügyészség 2 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette és 2 rendbeli hamis vád vétsége miatt emelt vádat egy büntetett előéletű, többszörös visszaesőnek minősülő 36 éves békési férfi ellen, aki a vele szemben foganatosított rendőri intézkedések során, 2 alkalommal is az ikertestvérének a nevét és lakcímét diktálta be.

A vezetői engedéllyel nem rendelkező férfi 2023. január 17-én, a délutáni órákban Csabacsüd külterületén, a 44-es számú műúton közlekedett egy gépjárművel, amikor az intézkedő rendőr a gépjármű egyik irányjelzőjének üzemképtelensége miatt ellenőrzés alá vonta.

A férfi a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértést elismerte, ezért vele szemben az intézkedő rendőr 10.000.-Ft helyszíni bírságot szabott ki. Ugyanakkor a személyi adatok felvétele során a terhelt, azért, hogy a helyszíni bírság összegének lerovását elkerülje, valamint, hogy az engedély nélküli vezetés miatt ellene eljárás ne induljon, valótlanul az ikertestvére nevét és lakcímét, valamint a terhelt adataival egyező születési helyét és idejét adta meg.

Ez alapján az intézkedő rendőr kitöltötte a helyszíni bírság kiszabásáról szóló, közokiratnak minősülő nyomtatványt, melyet a terhelt az ikertestvére névaláírásával látott el. A terhelt azzal a cselekményével, hogy valótlan személyi adatokat adott meg az őt igazoltató rendőrnek és így valótlan adatok kerültek rögzítésre a helyszíni bírság kiszabásáról rendelkező nyomtatványon, valamint a valótlan tartalmú helyszíni bírság kiszabásáról készült nyomtatványt valótlan névaláírással látta el, közreműködött abban, hogy kötelezettség létezésére vonatkozóan a hatóság valótlan adatokat foglaljon közokiratba.

Ugyanez történt 2023. február 14-én is, amikor Békésen, Szív utcában a biztonsági öv használatára vonatkozó szabályok megszegése miatt vonták rendőri ellenőrzés alá.

 

A járási ügyészség a terhelt beismerése esetére mértékes indítványt is tartalmazó vádiratában arra tett indítványt, hogy a bíróság a férfit beismerése esetén is végrehajtandó börtönbüntetésre ítélje, határozott időre tiltsa el a közügyek gyakorlásától, valamint állapítsa meg, hogy a férfi a kiszabott szabadságvesztés büntetésből a törvény erejénél fogva nem bocsátható feltételes szabadságra.

Forrás: Békés Vármegyei Főügyészség 

 

 


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!