Erdõs Norbert: Haladás hízó marha támogatások ügyében


Két héten belül kifizethetik az elmaradt hízó marha támogatásokat – Erdõs Norbert sajtóközleménye

Két héten belül kifizethetik az elmaradt hízó marha támogatásokat – Erdõs Norbert sajtóközleménye

Erdõs Norbertet, Békés és térsége országgyûlési képviselõjét hízó marha tenyésztéssel foglalkozó csalódott gazdák kerestek fel. Elmondták, hogy több idõpont módosítás után is hiába várnak az õket megilletõ támogatásra. Az ily módon pórul járt gazdák szinte valamennyien azok közül kerülnek ki, akik a vitatható körülmények között kijelölt 2006-os bázisévhez viszonyítva növelték állatállományukat, ezért korrekciót kértek. A korrekció lehetõségével élõ gazdák azt is elmondták, hogy szeptember óta még csak határozatuk sincs a számukra megítélt korrekció mértékérõl. Az érintettek többsége mára lehetetlen helyzetbe került, állományát a legnagyobb nehézségek árán sem képes sokáig ellátni, ugyanakkor már hitelfelvételi lehetõségeik is alaposan megcsökkentek, miután az õket folyamatosan hátrányosan érintõ intézkedések, a kifizetések állandóvá vált késlekedése miatt gyakorlatilag tejesen ellehetetlenültek. A képviselõ a panaszok összegyûjtése után az ügyet érintõ konkrét kérdéssekkel fordult Gráf József agrárminiszterhez.

A tárcavezetõ válaszában elmondta, hogy a jelzés nyomán azonnal egyeztetetéseket kezdett a Mezõgazdasági és Hidékfejlesztési Hivatallal. Mint kiderült, a rengeteg igénylõ miatt feltorlódtak a kifizetések, így a várhatóan egy döntéssel egyszerre fizetik majd ki a gazdák járandóságát. Erre Gráf József ígérete szerint várhatóan két héten belül sor kerül.

A kérdésekre adott további válaszokból kiderül, hogy sajnos tovább csökken a hazai szarvasmarha állomány amely az elmúlt öt évben mintegy 44 ezres fogyatkozást jelent. Gráf József, a sok vitát okozó, a gazdálkodókat folyamatosan hátrányosa érintõ hazai bázisév-képzési gyakorlattal kapcsolatban elismerte: ez nemzeti hatáskörben történt.

Erdõs Norbert megengedhetetlennek nevezte, hogy a magyar agrárdiplomáciának immár sokadszor sikerült csapást mérnie saját mezõgazdasági termelõire. Ugyanakkor bízik a gazdák éleslátásában, hiszen a problémák idõben történõ jelzésével nem egy esetben sikerült már segítenie a bajba jutott termelõknek. Fontosnak tartotta elmondani: a jövõben is nagy hangsúlyt kíván fektetni a mezõgazdasággal foglalkozók érdekvédelmére


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!