Több fejlesztés érinti az Ady utcát Békésen


Gyalogos átkelőhely létesül Békésen az Ady és a Liliom utcák kereszteződésénél a már meglévő kerékpáros átkelő mellett. Az átkelőhelyet kellő megvilágítással és sárga villogóval tervezte ellátni a békési önkormányzat.

A pályázatot még 2008 szeptemberében nyújtotta be az önkormányzat, együttműködésben a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel. Az érintett 4644. számú közút ugyanis a Zrt-hez tartozik, de – mint azt Izsó Gábor polgármester elmondta, Békésnek is érdeke a balesetveszélyes rész közlekedésének feloldása. A tervezett átkelő ugyanis a belvárosban, a lakótömbök között található. Pár napja már átadták a munkaterületet a nyertes kivitelezőnek, előreláthatón 2010. május 19-ig meg is történhet a decentralizált pályázati keretből finanszírozott fejlesztés befejezése. A pályázatban a városi önkormányzatot 420.000,- forint önrész terheli az összes, azaz 4,2 millió forint költségből.

Nem ez az egyetlen fejlesztés zajlik a közeljövőben az Ady utcán. Békés belvárosában az Ady (4644-es) és a Kossuth (470-es) utcák csomópontjában körforgalom vezeti a nem is olyan távoli jövőben az autósokat. A békési polgármester véleménye szerint a körforgalom kialakításával megoldottá válhat az Ady utca felől érkező gyalogosok és kerékpárosok biztonságos áthaladása a csomóponton és a Csíkos utca irányába is. A csomópont közepén köztéri műalkotás elhelyezését tervezi a békési önkormányzat, körülötte parkosítás várható.

A tervezett átalakítással rendezetté válik a környezet is. A fejlesztésről szóló háromoldalú megállapodást még 2008. november 20. aláírta Békés, de csak most került sor a vállalkozási szerződés aláírására és a munkaterület átadásra. Az összesen 60 millió forintos beruházásból csupán 18 millió terheli az önkormányzatot és a tervek szerint idén június elején már átadásra is kerülhet az újjáépített rész.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!