Békés jeleskedett az országos szelektív hulladékgyűjtő akcióban


Az esős, zord időjárás sem akadályozta azokat a békési lakosokat, akik június 4-én, a „Hozd vissza, Békés!” akció keretében feleslegessé vált hulladékaikat ajándéktárgyakra cserélték a Nagyáruház parkolójában.

Izsó Gábor polgármester indította a programot, Czifra Anita kézilabdázó elsőként váltotta apró ajándékra a magával hozott szelektált hulladékot.

A szelektív hulladékgyűjtést koordináló ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. az Electro-Coord Magyarország Nonprofit Kft.-vel és a Békési Hulladékgyűjtő Kft.-vel közreműködve immár szinte hagyományosan rendezte meg akcióját. A Környezetvédelmi Világnap alkalmából kilenc magyar város összesen 300 m3 hasznosítható hulladékot gyűjtött össze, hogy bizonyítsa: a hulladék érték.

A „Hozd vissza, Magyarország!” akciónak idén Békés, Kazincbarcika, Tiszakécske, Sátoraljaújhely, Gyöngyös, Kiskunhalas, Kisújszállás, Orosháza, Kiskunlacháza és Tiszaújváros adott otthont. A helyszíneken mindenki apró ajándékra válthatta a magával hozott szelektált hulladékot.

Békés kiemelkedően teljesített a papír- és a műanyaghulladék gyűjtésében, a városban egy nap alatt visszahozott 12 m³ papírmennyiség az idei „Hozd vissza-átlag” duplája volt. Ezen kívül 2,5 m³ üveget, 7 m³ műanyagot és 40 m³ elektronikai hulladékot vittek vissza a lelkes fiatalok és szülők egyaránt. Békésen minden iskolai osztály húsz üveggel nevezhetett az üveggyűjtő versenybe.

A szétválasztott hulladékfajtákat először kiválogató üzemekbe vitték a szervezők, majd újrahasznosításra kerül minden anyag típusonként.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!