Békés tulajdonába került a Tarhosi Zenepavilon és a hozzá tartozó összes ingatlan


Megjelent: 2009 Június 3. ( Szerda ) 13:26
Módosítva: 2015 Szeptember 28. ( Hétfő ) 14:31
Ingatlancserérõl állapodott meg Békés városa Békés Megye Önkormányzatával

Hosszú tárgyalássorozat zárult le sikerrel az elmúlt napokban, miután Békés Város Képviselő-testülete nagy többséggel igent mondott a városunk tulajdonában lévő, de a megyei önkormányzat által hasznosított ingatlanok tulajdonjogának mindkét fél által megnyugtató módon történő rendezésére.

A megállapodás révén megyei pályázatokból végre elkezdődhet a részben rossz állapotban lévő, felújításra váró ingatlanok korszerűsítése.


Előzmények:

A megye közgyűlése még 2008 júniusában döntött arról, hogy tárgyalásokat kezdeményez azon városokkal, ahol olyan megyei fenntartású intézmény működik, melynek tulajdonjoga nem a megyéhez, hanem az adott városhoz tartozik.

A kérdés rendezése azért vált fontossá, mert a helyi források szűkössége miatt a tulajdonos önkormányzatok a karbantartáson túl nem tudják megoldani az égetően szükségessé váló felújításokat. A megyei önkormányzat Európai Uniós forrásokból fejlesztené intézményeit, de természetes igénye, hogy saját tulajdonú ingatlanon fejlesszen.

Békés Város Önkormányzata 1995-ben már lemondott a Farkas Gyula Közoktatási Intézmény működtetéséről, mivel az üzemeltetés költségei veszteségesek voltak. Békés megye átvette az intézmény üzemeltetését, ugyanakkor az épületek tulajdonjoga a városé maradt. Békésnek folyamatos problémát jelentett, hogy a nagy kiterjedésű ingatlanok felújítására a megye nem költött pénzt, városunk pedig nem tudta fedezni azt.


Békés Város Képviselő-testületének döntése:

Békés városa cserét ajánlott a megyei önkormányzatnak: ingatlanért-ingatlant, tulajdonjogért-tulajdonjogot kért. Az eredeti csere ügyletet valamelyest "felülírták" a jogszabályok, melyek kimondják, hogy egy ingatlancsere csak értékarányosan történhet, azaz amit ad, és amit kap a település, ugyanannyit kell hogy érjen.

A hivatalos értékbecslés után nyilvánvalóvá vált, hogy nem lehet értékarányosan elcserélni minden kért ingatlant, mert a megyei önkormányzat nem rendelkezik annyi, és olyan jellegű ingatlannal Békésen, ami fedezni tudná az általuk kért ingatlanok értékét. A város vezetése komoly jogi egyeztetések után végül egy kétlépcsős megoldást választott. A Békés által a megyétől elkért ingatlanokért cserébe átadott egyes – a megye által kért – ingatlanokat, míg a megye által kért többi ingatlan tulajdonjogát a többi településhez hasonlóan feladattal együtt adta át. Békés Város Képviselő-testülete májusi ülésén nagy többség mellett megszavazta a végleges megállapodást. Városunk a csere-ügylettel 5.504.000 összeggel nagyobb értékű ingatlant kap.


Nem fért a csere-ügylet körébe, így térítésmentesen, feladat ellátási kötelezettséggel átadja Békés városa a Hőzső u. 39. szám alatti belterületi középiskolát a hozzá tartozó belterületi gazdasági épülettel, udvarral, és a Farkas Gyula u. 2. szám alatti Hajnal István Idősek Otthonát is.

Az átadott ingatlanokon a megállapodás alapján a megye fejleszteni kíván, így bár a tulajdonjog átadásra került, az épület Békésen marad, és végre megvalósulhat a régóta esedékes felújítás is, mely hozzájárul békési munkahelyek megtartásához, létesítéséhez. Az ingyenes átadás addig a határnapig szól, amíg a megye a jelenleg is művelt kötelező feladatait ellátja, ellenkező esetben 30 napon belül visszaadja azt Békésnek. A tarhosi ingatlan hasznosítására Békés városának több elképzelése is van, jelenleg is tárgyalásokat folytat a hasznosításra!


A csere keretében átadott-átvett ingatlanok:

Békés Város Önkormányzata által
csere keretében átadott ingatlanok


Település Ingatlan megnevezés
Megjegyzés
Békés tanműhely (ipartelep)
Szarvasi út 44.
feladat ellátási kötelezettséggel
Békés középiskola
Vásárszél u.
feladat ellátási kötelezettséggel
Békés iskola
Szánthó A. u. 8.
feladat ellátási kötelezettséggel
Békés kollégium
Szánthó A. u. 10.
feladat ellátási kötelezettséggel

Békés Megye Önkormányzata által
városunknak csere keretében átadott ingatlanok


Település Ingatlan megnevezés
Megjegyzés
Tarhos A volt gyógypedagógiai intézet területén található valamennyi ingatlan: gyermekotthon, gazdasági épülettel
14 db lakással, úttal, kastély, konyha ebédlő, 2 szolgálati lakással
lakások lakottan
Tarhos Zenepavilon
Tarhos Közpark, utakkal, lakással lakás lakottan
Tarhos erdő
Békés 4 db lakás lakottan







Forrás és részletek: Városházi Krónika májusi száma

Töltsd le a Városházi Krónika legfrissebb számát oldalunkról!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!