Márai Sándor Füveskönyvében nemcsak mély igazságokra bukkanhatunk, hanem egyszerű életmódbeli ajánlásokra is. Olvashatunk a testmozgásról,
a fürdőzés jótékony hatásáról és számos táplálkozással kapcsolatos megállapításról.
A sárgarépáról
"Tapasztaltam, hogy a finomra reszelt, citromlével megöntözött nyers sárgarépa nemcsak üdítő étek, hanem nyugtatja az idegeket, így különösen
a szemidegeket."
"…a citromlével öntözött nyers , reszelt sárgarépa , melyet étkezés közben, saláta helyett is fogyaszthatunk, erősíti a szervezetet,
üdít, van benne valami hasznos és gyógyító."
Márai Sándornak igaza volt. Mind a sárgarépa mind a citromlé bővelkedik, hasznos anyagokban, melyek az egészségünket szolgálják.
A sárgarépa gazdag béta-karotinban, ami a sejthártyába beépülve védi azt a károsodásoktól. Szerepe van a szív- és érrendszeri,
daganatos betegségek megelőzésében és az immunerősítésben. A béta-karotin az A-vitamin előanyaga, ami fontos szerepet tölt be
az egészséges látásban, hiányában farkasvakság léphet fel, amikor is a szem nem tud alkalmazkodni a gyenge fényviszonyokhoz.
Bár ahogy Márai Sándor írta, a sárgarépa nyersen is nagyon egészséges, de főve még táplálóbb, a karotintartalma sokkal jobban tud hasznosulni,
a sejtfalak károsodása miatt, az egyidejűleg fogyasztott kevés oliva olajjal pedig tovább növelhetjük a feszívódás hatékonyságát.
Egy jó tanács Márai Sándortól
"Többet, sokkal többet élni fűvel, növénnyel, gyümölccsel. Kevesebbet, sokkal kevesebbet zsíros és fekete hússal!
Sok halat enni, s mindennap rozskenyeret. Napközben nem inni soha, semmiféle szeszes italt, s ha már iszol, csak este, csak étkezés után,
csak tiszta bort, soha máskor és semmi mást."
A cikk szerzője a www.gondoskodo.hu tulajdonosa és a Levendula Patika szakgyógyszerésze.
(X) Reklám