Vaspótlásra ne vasreszeléket használjunk!


Forrás: Levendula Patika
Megjelent: 2012 Április 20. ( Péntek ) 14:44
Módosítva: 2012 November 5. ( Hétfő ) 11:19
Cikkünk szerzője Jeszenszky Attila szakgyógyszerész a gondoskodo.hu és a Levendula Patika tulajdonosa

Tartós fennállásakor kóros vérszegénység alakulhat ki, ami rontja az agy és a szív teljesítőképességét.

Gyermeknél fejlődési lemaradást, tartós magatartászavarokat is kiválthat. Károsodhat a hormonális rendszer,

a tápcsatorna, az immunrendszer kevésbé ellenálló a fertőzésekkel szemben, a köröm töredezik, a haj hullik, a bőr száraz.

A vas a vér egyik összetevőjének, a hemoglobinnak a képződéséhez szükséges. Ez a molekula végzi az oxigén szállítását,

a véren keresztül a tüdőből a szövetekhez. A testünkben körülbelül 4 gramm vas van.

Ha magas vastartalmú ételt eszünk, akkor érdemes olyan ételt társítani mellé, ami magas C-vitamintartalommal rendelkezik,

így a vasfelszívódás sokkal hatékonyabb lesz. Azt, hogy mennyi vas szívódik fel, az határozza meg, hogy mennyire van éppen szüksége a szervezetnek.

Tehát, hiába eszünk állandóan magas vastartalmú dolgokat, ha nincs is akkora mennyiségre szükségünk, hiszen nem fog felszívódni.

Vashiány akkor alakulhat ki, ha megnövekszik a szükségletünk, vagy vérveszteség ér bennünket, illetve, ha nem megfelelő a vasbevitelünk.

A vashiány jelei: fertőzésekkel szembeni csökkent ellenálló képesség, fáradtság, sápadt bőrszín, szem alatti sötét karikák

és akár tanulási nehézségek is jelentkezhetnek.

Az életfolyamatok közben-felhasznált vasat rendszeresen pótolni kell. Naponta átlag 6 mg vas kerül egy átlag magyar szervezetébe az étellel,

pedig a kiegyensúlyozott működéséhez 14-15 milligramm kellene, mivel a bevitt vasnak csupán 10 százaléka szívódik fel.

A fermentált fekete teában, borban, búzában, található vegyületek gátolják, a C- és a B12-vitamin, a cink és a réz viszont segítik a vas felszívódását.

A legtöbb vasat tartalmazó élelmiszer a szójaizolátum, a mák, a búzakorpa, és jelentős mennyiség található a friss csipkebogyóban,

a szárazbabban, a spenótban, céklában, a lencsében, petrezselyemben és egyes sajtfélékben.

A vas nyomelem. Ez azt jelenti, hogy szervezetünkben csak nagyon kis mennyiségben, nyomokban fordul elő és a szervezetünk nem képes előállítani.

Az egyik leggyakoribb hiányállapot, a vashiány csaknem valamennyi szervet, szövetet roncsolja.

Viszont nélküle nem képes működni az emberi test. Egy felnőtt vaskészletének kétharmada a vörösvérsejtekben, az izomzatban

és az energiatermeléshez szükséges sejtlégzést támogató enzimekben, harmada a vasraktárakban található.

Szóval csak keményen, mint a vas! Kérje gyógyszerésze tanácsát!

Jó egészséget kívánok

Jeszenszky Attila szakgyógyszerész

Levendula Patika

(X) Reklám


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!