Döntések a Városházán


Pünkösdi Egyházhoz kerül az Eötvös és az Epreskerti intézmény, saját hulladékgyűjtő céget alapít a város, óvodafejlesztés és tehetséggondozás indulhat pályázatból.

Döntött legutóbbi ülésén Békés Város Képviselő-testülete az Eötvös József Székhelyintézmény és az Epreskerti utcai Tagóvoda fenntartóváltásával kapcsolatosan. Ennek értelmében 2012. szeptember 1-től a Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió által alapított Reményhír Nevelési, Oktatási és Képzési Intézmény veszi át a két oktatási és nevelési intézményt.

2012. szeptember 1-től a kedvezőbb finanszírozású Magyar Pünkösdi Egyház Országos Cigánymisszió által alapított Reményhír Nevelési, Oktatási és Képzési Intézmény működteti tovább az Eötvös József Székhelyintézményt és az Epreskerti Tagóvodát. A döntést megelőzően az érintetteket 99 százaléka nyilatkozatukban vállalta a fenntartóváltást. Az intézményeket érintő vagyon továbbra is az önkormányzat tulajdonában marad.

Hamarosan a parlament elé kerül az új hulladékgazdálkodási törvény, amely jelentős változásokat hozhat. Ilyen változás lesz, hogy 2013. január 1-től csak többségi önkormányzati vagy állami tulajdonú cég végezheti a hulladékgyűjtési közszolgáltatást. Továbbá bevezetésre kerül a hulladéklerakási járulék, amely békés esetében több tízmilliós plusz kiadást jelenthet. A jelenlegi magán profitorientált vállalkozások feltehetően a lakosságra terhelnék ezeket a kiadásokat. Ezért döntött úgy a városvezetés, hogy június 1-től 100 %-os önkormányzati tulajdonú hulladékgazdálkodási Kft. alapít. Izsó Gábor polgármester a döntést megelőzően elmondta, hogy erre azért van szüksége Békésnek, hogy a lakosok terheit a jövőben a lehető legkevesebb mértékben kelljen növelni. Ezzel egy időben kampányt indítanak a szelektív hulladékgyűjtés széles körű bevezetésére. A városi tulajdonban lévő céggel hulladékgazdálkodással járó feladatok továbbra is biztosítva lesznek valamint az európai uniós elveknek és elvárásoknak megfelelően építhető és kivitelezhető a szelektív hulladékgazdálkodás.

Uniós pályázatot nyújt be a Békési Kistérségi Iskola tehetséggondozás támogatására. Pozitív elbírálás esetén lehetősége lenne az intézménynek, tehetséggondozással és tanácsadással kapcsolatos pedagógusok továbbképzése. Nem utolsó sorban a tehetséges tanulók támogatására valamint különböző tanulmányi versenyek megszervezésére és lebonyolítására.

Pályázatot nyújt be továbbá az önkormányzat óvodafejlesztésre kiírt uniós projektre. A pályázat célja az, hogy az óvoda a támogatás segítésével optimális személyi és tárgyi feltételeket tudjon biztosítani a kisgyermekeknek személyiségük kialakításában. Elképzelések szerint az óvodapedagógusok továbbképzése mellet az óvodák különböző új eszközökkel gazdagodnának. Így például óvodaudvar fejlesztésre és új bútorok beszerzésére is lehetősége lenne az önkormányzatnak. A benyújtani kívánt pályázatok mindegyike száz százalékos támogatottságú, így önerőt nem igényel.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!