Szelektív hulladékgyűjtés indulhat Békésen!


Saját kommunális hulladék begyűjtő céget alapít Békés Város Önkormányzata és a napokban már a tevékenységre alkalmas első gépjármű is beszerzésre került.

Békésen visszatérő téma a szelektív hulladékgyűjtéssel és szemléletformáláson alapuló programok fontossága. Ennek aktualitása talán sosem volt még ennél sürgetőbb. A hulladékgazdálkodásról szóló törvénytervezet jelentős változásokat hoz az egész rendszer életében. Ennek okáért arra kell törekednie a településnek, hogy a lakosság az otthonaikban képződő hulladékot fajtánként elkülönítve gyűjtse. Így a papír, fém, műanyag, az üveg és a biológiailag lebomló hulladék újra hasznosítható legyen. Ennek célja, hogy a lehető legkevesebb hulladék kerüljön a lerakókba. Jövő évtől ugyanis drasztikusan megemelkedik a hulladék tonnánkénti lerakási ára. Izsó Gábor polgármester hírportálunknak elmondta, hogy ahhoz, hogy ezeket a törvény által megállapított költségeket mérsékelni tudja az önkormányzat, nagy összefogásra van szükség. A városvezetése szakemberek bevonásával kidolgozott egy tervezett annak érdekében, hogy a lakosság érdekeit szem előtt tartva a hulladékdíjat minél alacsonyabban tartsák. Ennek az alapja a szelektív hulladékgyűjtés. A sikeresség azon is múlik, hogy az emberek, hogyan fogadják, az új rendszert és mennyire lesznek együttműködőek.

A jövőben bevezetésre kerül Békésen a szelektív hulladékgyűjtés és kialakításra kerül a gyűjtés hatékony megvalósulásához elengedhetetlen válogató csarnok. Elképzelések szerint még az idei évben kiépítenének egy úgy nevezetett hulladékudvart, ahol a lakosok ingyenesen leadhatják elektronikai hulladékait, gumiabroncsot, nagyobb darabos lomokat akár hétvégén is.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!