Templomot emelnek a reformátusok Bélmegyeren


Miközben az 1945 utáni politikai rendszer igyekezett megsemmisíteni mind a vallást, mind annak intézményesült formáját, az egyházat, továbbá 1990 után is terjedt a vallástalanság, az egyházak országszerte mégis templomokat emelnek. Békés és környékén Kamuton, Muronyban, Bélmegyeren az elmúlt években új katolikus templomok épültek, és most a református egyház is teljesíti bélmegyeri hívei álmát: istenházát emel a falu központjában.

Az államosított iskola után járó kárpótlási pénz jó ideje pihent a bankban, eközben pedig rohamosan romlott a bélmegyeri gyülekezeti ház állaga. 2012 nyarán végre megindultak a templom építési munkálatai. Az alapkő letételére mégis csak késve, 2012. július 28-án került sor. Az ünnepélyes istentiszteletre verőfényes napsütésben, dr. Bölcskei Gusztáv püspök részvétele mellett került sor, aki az igehirdetés szolgálatát is végezte. Ekkor már álltak a falak. Az alapkőbe elhelyezett acélhenger kordokumentumokat tartalmazott, továbbá elhelyezték az építésben részt vevők neveit is.

Bölcskei Gusztáv püspök igehirdetésében emlékeztetett: a gazdasági és erkölcsi válságban Isten a gyülekezeteknek templomépítésre ad indíttatást. Ez annak a jele, hogy Isten igéje élő és ható. Szükség van a templomkapuk és az emberi szívek megnyitására.

Katona Gyula esperes, mint a Békési Egyházközség vezető lelkésze elmondta: az ezer lelkes kistelepülés tizede református, az ő régi vágyuk teljesül az építkezéssel. Az istentiszteleteket a jelenleg már nagyon elöregedett gyülekezeti házban tartják kéthetente, amely az épülő templom szomszédságában van.

Az építkezés teljes költségvetése mintegy 40 millió forint. Ennek alaptőkéje a 14 millió forintos kárpótlási alap, ehhez a Tiszántúli Református Egyházkerület 17 millió forintot adott, ehhez jött 2,5 millió, amelyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumtól nyert pályázaton az egyházközség. Az eddig rendelkezésre álló pénz nagyjából fedezi a külső munkálatokat. Lapzártánkkor ezek már jórészt elkészültek. A berendezésre még 7 millió forintra van szükség, erre a gyülekezet céladakozást hirdet. Az adományozók erre a célra a Békési Református Egyházközség számlaszámát vehetik igénybe, feltüntetve az adományozás célját:

"A Bélmegyeri templomra".

OTPBANK 11733072-20000978

A templom tornyába a harangláb eddigi "lakója" költözik.

Mucsi András


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!