Isten megőrző kegyelmét nem észrevenni vakság és bűn


A Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium megalapításának 460. évfordulója alkalmából több napos rendezvénysorozatot tart az intézmény. A november 8-án délelőtt tartott nyitó istentiszteleten Katona Gyula prédikált.

A prédikáció alapigéje Józsué könyve 24. fejezete 17-18. verse volt. Az izraeli honfoglalás végén Józsué fővezér Sikembe gyűjtötte össze a nép vezetőit. Itt hangzott el a rendezvénysorozat mottója: "Megőrzött bennünket minden úton, amelyen jártunk…. Bizony, ő a mi Istenünk."

Szükségesnek nevezte Katona Gyula a megállást és erőgyűjtést, így meglátom és hirdethetem Isten munkáját. Történelmi visszatekintésében kiemelte: az elmúlt 460 évben iskolánk számos történelmi pillanatot élt át. 11 évvel Buda eleste után a békési gyülekezet meghívta Szegedi Kis Istvánt, és nem törődve a kilátástalan helyzettel, iskolát alapítottak. A reformátor olyan alapokat rakott le, amely elég az építkezéshez. Minden azt hirdeti az elmúlt évszázadok történetéből, hogy az emberi áldozathozatal mögött ott áll valaki. Isten megőrző kegyelmét nem észrevenni vakság és bűn, de fordítva is igaz: Isten megőrzött az úton, ezt felismerni kegyelem. A bibliai történetben a nép megértette: mindenért hűséggel és engedelmességgel tartoznak Istennek, és fontos az Úr szavára hallgatni. Nekünk is így kell tennünk. – fogalmazott az esperes.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!