A nagypéntek számos tanulsággal szolgál


Katona Gyula Jézus Krisztus megfeszítésének emléknapján, március 29-én arról beszélt, hogy a nagypénteki események a hit reménységéről szólnak. Igehirdetésének alapja Mt 27,31-54 volt.

Jézus megfeszítésének története számos tanulsággal szolgál nekünk, ezek közül az első a menny tanulságtétele. A Megváltó halálakor a templom kárpitja kettészakadt. Az a hely, ahova csak a főpap léphetett be évente egyszer, megnyílt az emberek előtt. Az Ószövetség korszakának vége szakadt, és valami teljesen új kezdődött. Ami évszázadokig a templomban folyt, csak előképe volt annak, amit Jézus a kereszten elvégzett. A teremtett világ is tanúskodott Jézus mellett: hatalmas földrengés támadt, az egész teremtettség belerendült Jézus halálába. A holtak bizonyságtétele: több elhunyt szent is feltámadt, és megjelent Jeruzsálemben. A halál a bűneset óta létezik, a bűn nem más, mint az Isten nélküli létezés. A bűnös embernek meg kel halnia. A Szentírás együtt láttatja Jézus halálát és feltámadását. A halál hatalmasabb, mint az ember, de Jézus legyőzte a halált a kereszten. Hatalmas dolgok történtek a kereszten. Jézus előtt nincs akadály, mindent legyőzött – fogalmazott a prédikátor.

A negyedik tanúság a pogány százados mondata. Sokan azt látják, hogy Jézus meghalt, a tanítványok szétrebbentek, a főpapok is azt látták, hogy ők győztek. A felszegezett Jézust csúfolták. Amikor a kárpit kettéhasadt, a kereszt tövében álló római százados Isten Fiának nevezte a felszegezett Jézust, ezzel nyilvánosan vallást tett róla. Jézus halála mindenki számára hívás és kihívás egyaránt – mondta Katona Gyula.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!