Dél-Alföldtől San Franciscóig


Interjú Nagy János orgonaművésszel, aki már 37 éve rendszeres látogatója a Békés-tarhosi Zenei Napoknak. 10 éve a Szentesi Bárdos Lajos Vegyes Kar vezetőjeként a Kórustalálkozókon is közreműködik, orgonaművészként viszont csak harmadik alkalommal koncertezik városunkban.

A szentesi zeneiskola címzetes igazgatója reméli, hogy ugyan olyan nagy szeretettel fogadja a 2013. július 4-én este 19 órakor kezdődő hangversenyén is a közönség, mint eddig.

Mikor került kapcsolatba a zenéléssel és miért pont az orgonát választotta hangszerének?

- Én elég későn, 7. osztályos koromban (ez 1953-ban történt) kezdtem el zongorázni a szülőfalumban a katolikus kántor irányításával. A cél a miséken való orgonálás volt.
Rövidesen kiderült, hogy az átlagosnál jobb adottságaim vannak, így a lehetőségem szerint, a helyben működő Zeneoktató Munkaközösségben tanultam tovább zongorázni, majd a szentesi Állami Zeneiskolába kerültem, közben a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban leérettségiztem. Ezt követően a szegedi Konzervatóriumban folytattam zongora tanulmányaimat és zongora-szolfész tanári diplomát szereztem. Párhuzamosan mindig orgonáltam, de komolyan csak a diploma megszerzése után kezdtem foglalkozni a tudásom fejlesztésével. Viszont az akkori politikai hatalom azt mondta, hogy "nekem már van egy diplomám" nincs szükség, hogy orgonából felsőfokon is tovább tanuljak, így magán úton tanultam Virágh Endre, Lehotka Gábor, Szathmári Lilla orgonaművészeknél.


Több helyen adott már orgonaestet, melyik volt Önnek a legemlékezetesebb fellépése?

- 1963 óta a szentesi zeneiskolában tanítok, így legtöbbet a Dél-Alföldön játszottam, általában gyenge állapotú orgonán. Így nagy élményt jelentettek, ha jó állapotú és nagyobb hangszereken játszhattam. Rendszeresen visszahívtak Németországba, ahol nagyszerű hangszereken orgonáltam. Nagy élmény volt San Franciscóban a hatalmas új katedrálisban koncertezni.
De nem kisebb élményt jelentett, amikor a hetvenes években hivatalossá tehettük Szentesen az orgona hangversenyeket és az első hangversenyen a hallgatók száma 800 körül volt.
Mindig szívesen gondolok vissza a korábbi két békési orgona hangversenyemre.

A Szentesi Bárdos Lajos Vegyes karral részt vesz a X. Békés-tarhosi Kórustalálkozón is. Mióta vezetője a vegyes karnak és hol volt eddig fellépésük?

- A vegyes kart 1977-ben szerveztem, azóta sok hazai városban szerepeltünk. De külföldi kapcsolataink révén felléptünk Németországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Szerbiában, Romániában.

Nagyon várjuk a békési fellépést, mit üzen a közönségnek?

- A Feleségem tarhosi diák volt, kezdetektől járunk a Békés-tarhosi Zenei Napokra. Engem is magával ragadott a "tarhosi szellem", minden évben várjuk a találkozást a régi és új kedves ismerősökkel, barátokkal. Örülök, hogy a kórusommal rendszeresen részt vehetünk a kórustalálkozókon.
Az orgona hangversenyemre szeretettel várok minden zeneszeretőt. Igyekeztem népszerű, darabokat választani, amivel szeretnék a kedves békésieknek szép zenei élményt nyújtani.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!