Újabb tanév ért véget a reformátusban


2013. június 30-án zárta a 2012/2013. tanévet a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium. Katona Gyula a felelősségről, Kovács Dániel az integráció első szakaszának lezárásáról beszélt.

A református iskola tanulói, tanárai és a szülők zsúfolásig megtöltötték a békési református templomot azon a vasárnapi istentiszteleten, amelyen ünnepélyesen bezárták a tanévet. Az igehirdetés szolgálatát Katona Gyula esperes végezte Mt 13,44-46 alapján, ahol a nagy értékű gyöngyről és a szántóföldbe elrejtett kincs példázatáról van szó. Mint mondta, eljött a számvetés ideje, a bizonyítványosztás, és azon lehet ugyan vitatkozni, hogy mennyire tükrözik a jegyek az egész éves eredményeket, de azon el kell gondolkodni, hogy mennyire tettünk eleget az elvárásoknak. A kincs, amelyet meg kell keresni, nem más, mint az elsajátítható tudás. Az emberiség mindig is kincseket keresett, sokan az életüket tették fel erre. A kincs megtalálásához mindenképpen elszánt és odaszánt kutatás kell. Az igazi kincs a mennyek országa, a kérdés csupán az, hogy mennyit vagyok hajlandó ezért megtenni. A korszellem ma nem kedvez az egyenes beszédnek, de ki kell mondani, hogy mi a fontos, a követendő. – fogalmazott. Az is fontos, hogy aki kincset talál, őrizze is meg azt. A vagyonával felelősséggel bánó ember példát mutat mások számára, de így van ez a lelki kincsekkel is. Az üdvösség reménységét kár lenne odadobni a porba.

Kovács Dániel igazgató elmondta: az intézmény életében lezárult egy két évet felölelő időszak, amelyet az integrálódás jellemzett. Két éve vette át a református egyház a Karacs Teréz Tagiskola és a Jantyik utcai óvoda működtetését, és már a két intézmény beilleszkedett a fogadó iskolába, reményteljes jövő elé nézhetünk. Más példák alapján: ha a szervezetbe idegen organizmus kerül (pl. átültetett szív), vagy kilöki azt, vagy pedig teljes mértékben befogadja, és gyümölcsöző lesz az "együttműködés". Az igazgyöngy képződése is hasonló: a kagylóba idegen test kerül, amely a kagylót zavarja, de aztán mázzal vonja be és igazgyöngyöt képez belőle. Az igazgató köszönetet mondott a tantestületnek, a szülőknek, a presbitériumnak és a fenntartó gyülekezetnek is a megértésért, együttműködésért.

A tanévzáró istentisztelet második részében az elismerések átadására került sor: kétszázon felül volt a jeles és kitűnő tanulók száma, de további jutalmakat kaptak a sportversenyek és más megmérettetések résztvevői is.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!