SAJTÓKÖZLEMÉNY


A közelmúltban elkezdődött a „HAJLÉK A HÁZBAN” elnevezésű, az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával a TIOP 3.4.2-11/1-2012-0316 azonosítójelű pályázat keretében megvalósuló projektje.

. A komplex rekonstrukciós beruházáshoz a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ 151 millió 296 ezer 720 forintot nyert a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program "Önkormányzati, állami, egyházi, nonprofit fenntartású bentlakásos intézmények korszerűsítése" pályázati konstrukció keretében.

A 2013. szeptember 24 és 2015. március 23 között terjedő támogatási időszakban a pályázat keretében infrastruktúra- és kompetenciafejlesztés valósul meg. A projekt keretében a Hajléktalanok Átmeneti Szállójának mind az 5 telephelyén rekonstrukciós munkálatok történnek. Felújításra kerül a gépészeti és vízrendszer, kicserélésre kerülnek a nyílászárók és burkolatok, mindezek mellett megújulnak az intézményben lévő lakóegységek és közösségi terek. Fejlesztésre kerül a szállók berendezése és infokommunikációs akadálymenetesítésre kerül sor, mindezek mellett a feladatellátásban résztvevő kollégák kompetenciájának növelése, a korszerűsítésre való felkészítés a lakók körében, illetve a lakókörnyezet érzékenyítése a változásra kerül sor. Ezáltal nemcsak a szolgáltatási minimum feltételeknek lesz képes megfelelni a Hajléktalanok Átmeneti Szállása, hanem egy humánus, emberközeli, támogató segítő munkát is képes lesz kialakítani, mely alkotmányos joga a szolgáltatást igénybe vevőknek.

A hajléktalan ellátás Békés városban közel 20 éves múltra tekint vissza. A Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ által működtetett Hajléktalanok Átmeneti Szállása a békési kistérséget, és mindezek felett krízis esetén a szeghalmi, illetve a szarvasi kistérséget. Közvetve nem csupán 43.000 ember, hanem megközelítően 120.000 személy számára nyújt lehetőségek lakhatási krízis problémák esetén.

A hajléktalan lét szemmel láthatóan nem jelenik meg közvetlenül az utcákon, mert a kis közösség támogató, megtartó ereje illetve a hatékony, széles spektrumú szociális szolgáltatások, ezen belül a hajléktalan ellátás – bár egyre nagyobb igénnyel, de kielégíti a szükségleteket. A Hajléktalan Szálló 5 telephelyen van jelen Békés városban, a szállóként funkcionáló épületek az önkormányzat tulajdonában vannak, az épületek mindegyike 2000 előtt épült; működési engedély alapján 50 fő befogadására képes, a 2012. évi februári adatok alapján azonban a szolgáltatási keretszámokat átlépve voltak napok a téli krízis időszakban, amikor 62 embert volt kénytelen fogadni.

Az épületek erőteljes amortizációja, és az ezáltal megemelkedett karbantartási, közműköltségek okán a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ a Társadalmi Infrastruktúra Program keretén belül 2012 május 24-n pályázatot nyújtott be a "Önkormányzati, állami, egyházi, nonprofit fenntartású bentlakásos intézmények korszerűsítése" konstrukcióra. A támogatás elnyeréséről 2013. áprilisában kelt levelében tájékoztatta a szolgáltatót az Irányító Hatóság.

A projekt főbb adatai:

A projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja: 2013. év szeptember hó 24.

Projekt megvalósulásának napja: 2015. év március 23. napja.

A projekt összköltsége: 151 296 720 Ft

  • I. Infrastruktúra fejlesztés
  • Épület rekonstrukció
  • a, Farkas Gyula 3. össztelephely szinten növelt terület alapján bővítés, felújítás. A Nappali Melegedőt érintetlenül hagyva, a zsúfoltság csökkentés a közösségi tér növelésével történik meg. Orvosi szoba kerül kialakításra. Az épületrészen teljes rekonstrukció történik. A falazat statikai megerősítése, nyílászárócsere, gépészeti és vízrendszer korszerűsítés, napkollektor általi energianyerés, tetőcsere, felújításra kerül a bútorzat. Akadálymenetes parkoló építése, udvarrendezés.

    b, A Farkas Gyula 4. sz. alatt épület komplexfelújítása, akadálymentesítése.

    Lakókörnyezeti dizájn kialakítás. Az épület korszerű szigetelése, nyílászárócsere, gépészeti és vízrendszer korszerűsítés. napkollektor általi fűtéstechnológia kialakítása. Lakókörnyezeti rekonstrukció.

    c,A Farkas Gyula u. 5. sz; Női Szálló tekintetében a rekonstrukció bővítést is eredményez, (ez érinti a közösségi teret, a szociális helységeket, a személyzet irodájának fizikai áthelyezését, valamint egy új lakószoba kialakítását. Ezáltal a közösségi tér központi helyet kap, a harmadik szoba pedig biztosítja a jogszabályszerinti egy főre eső minimum lakóterületet. A felújítás komplexen érinti az ingatlan belső struktúrájának módosulását, nyílászárócserét, gépészeti és vízrendszerének korszerűsödését, napkollektor általi energianyerést. Az épület videokamera rendszerrel lesz ellátva.

    d,A Csallóközi u. ½.sz. alatti épület átstrukturálásával, bővítésével ugyancsak a zsúfoltságcsökkentés eredményezhető, elsősorban a közösségi tér kitágításával. Az épületben megújul a tetőszerkezet, a nyílászárók, a víz és gépészeti rendszer.

    e,A Csallóközi u. 34. sz. alatt épület komplex felújítása keretében az ingatlan teljeskörű szigetelése, nyílászárócsere, korszerű fűtéstechnológia bevezetése történik.

  • Infokommunikációs akadálymentesítés
  • A rekonstrukcióban érintett 5 telephelyen internet eléréssel számítógépek telepítése, mely a társadalmi reintegáció alappillére, ezen kívül közvetlen eléréssel lehetőséget teremt az álláskeresésre, a természetes támogató közeggel való kapcsolattartásra.

  • Kompetenciafejlesztés
  • Szakemberek kompetencia fejlesztése: belő továbbképzés, a megvalósuló fejlesztések minél hatékonyabb használatára valósfelkészítés
  • Ellátottak felkészítése a változásokra: a projekt ideje alatt a lehető legkisebb frusztrációval járó élettér biztosítása, konfliktuskezelés, a pályázat által létrejött korszerű infrastruktúra kulturált, adekvát használata, mely átvezet az önálló életre való felkészítésre, öngondoskodásra, képessé tevésre.
  • Lakókörnyezet érzékenyítés a változásokra
  • A munkálatok során a lakókörnyezet tájékoztatása a projekt előrehaladásáról elsősorban a nyilvánosság illetve a személyes kapcsolattartás által.

    Letölthető dokumentumok

    # Fájlnév Méret
    1 sajtokozlemeny 323.92KB

    Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!