SZÉPÍRÁS ÉS ÖNBECSÜLÉS


Református iskolánkban 2013. november 26-27-én rendeztük meg a III. ORSZÁGOS SZÉPÍRÓ VERSENY iskolai fordulóját. A versenyt az SNI Tehetséget Segítő Tanács írta ki, amelyre közel 100 tanuló jelentkezett 2. osztálytól egészen 10. osztályig.

Ha ujjaidat hittel kulcsolod a tollra,
a papír kivirágzik magától is, akár a rét..."/Keszei István/

Köztudott, hogy a tanulási zavar, a tanulási nehézség manapság egyre több gyermek iskolai életét nehezíti meg. Azok a gyermekek, akiknél bármilyen részképességzavar, tanulási nehézség tapasztalható, lemaradnak a diáktársaik mögött, jellemzően azt hiszik, rosszabbak a többi gyermeknél, így romlik önértékelésük, sérül énképük. A kudarcélmény, a szorongás mindennapos náluk, ezért a másodlagos magatartási zavar tüneteit produkálhatják. A gyermekek próbálnak kompenzálni: bohóckodással, agresszív viselkedéssel (szóban, tettben), vagy egyszerűen elkeserednek, és depresszió, valamint pszichoszomatikus betegségek, egyéb devianciák alakulhatnak ki.

A közösségtől való eltérés, a "másság" többnyire magával vonja a kiközösítést vagy a negatív hangadóvá válást, amely semmiképp sem vezet a személyiség harmonikus fejlődéséhez.

A verseny célja a kézírás fontosságára való figyelemfelhívás, valamint a sajátos nevelési igényű, a beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdő gyermekek pozitív megerősítése, önbizalmuk növelése volt. Kiemelt szempont volt az is, hogy megmérettetésben, elismerésben, odafigyelésben, támogatásban részesüljenek a diákok.

Nagy izgalommal, felkészülten jöttek a gyerekek a verseny helyszíneire. A tanulóknak korcsoportonként egy-egy szöveget kellett lemásolniuk igényes, szép külalakkal, hibátlan helyesírással. A feladatok elvégzése után a versenyzők izgatottan várták az eredményhirdetést.

A zsűri döntése alapján a következő tanulók képviselhetik iskolánkat a járási fordulón:

I. korcsoport:

Petőfi utcai telephely: I. Püski Edina 2.a,

II. Bíró Marcell 2.a, III. Szabó Tünde 2.a ,

Kopasz Emilián 2.b

Rákóczi utcai telephely: I. Balogh Csilla 2.c,

II. Ásós Donatella 2.e, III. Varga Marietta Petronella 2.e

II. korcsoport:

Petőfi utcai telephely: I. Czövek Bianka 4.b, II. Domokos Erika 3.a, Vajas Emese 4.a

Rákóczi utcai telephely: I. Károlyi Dóra 4.a, II. Rakovics Eliza 3.c, III. Antal Gergő 4.b

III. korcsoport:

I. Oláh Anita 6.e, II. Reszelő Szabolcs 5.c, III. Sólyom

Bernadett 6.b

IV. korcsoport:

I. Reszelő Aranka 7.b, II. Nánási Szilvia 7.b, III. Trubin

Zsuzsanna 8.e

V. korcsoport:

I. Takács Tamás 10.a

Nagy öröm volt látni a csillogó szemeket az oklevelek átadásakor, hogy azok a gyerekek, akik talán máshol nem tudnak versenyezni, dicséretben részesültek. Szép pillanatok voltak, hiszen az elismerés nemcsak a pedagógusok kézfogásában, gratulációjában, hanem a diáktársaik szívből jövő tapsában, pillantásában is megmutatkozott. A következő fordulóról kategóriánként 3-3 tanuló kerülhet az országos döntőbe.

Sok sikert kívánunk!

Maczikné Horváth Annamária (gyógyped.)

Gionné Kertész Julianna (fejl.ped.)


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!