Demokráciát tanulnak


A Szegedi Kis István Református Gimnázium 26 fős delegációja kereste fel a megyei és városi önkormányzatot, valamint a járási kormányhivatalt, hogy az önkormányzati és államigazgatási szektor működését tanulmányozza.

Március 12-én a gimnázium 10-13. évfolyamos tanulóinak egy csoportja szakmai napját a megyeházán, a Békés Megyei Önkormányzat Hivatalának nagytermében kezdte, ahol Farkas Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke tartott előadást a megyei önkormányzat munkájáról. A megyei önkormányzatok 2011. évi konszolidációja után elkerültek a szervezetektől az intézményfenntartói feladatok, és 2012-től területfejlesztéssel, területrendezéssel foglalkoznak. Békés megye önkormányzata is felkészült az új feladatra, és kész tervekkel várja a 2014-2020-as európai uniós ciklust. Ezekben az években 28 milliárd forintnyi uniós támogatás elosztásában működik közre a megye. A rövid látogatás során a gimnazisták megismerkedtek az önkormányzatiság alapfogalmaival, úgy mint képviselő, frakció, szavazás, zárt ülés, előterjesztés, szavazás. Kipróbálhatták a szavazógépeket is, kérdéseket tehettek fel az önkormányzati vezetőnek.

A második állomás a békési városháza volt, ahol dr. Pálmai Tamás alpolgármester az önkormányzatiság gyakorlati kérdéseibe, a fogadóórák mindennapos gondjaiba vezette be a diákokat. Mucsi András képviselő, bizottsági elnök az önkormányzat és a polgármesteri hivatal működését mutatta be jogszabályok alapján.

A tanulmányi nap zárásaként a Békés Megyei Kormányhivatal Békési Járásának létrejöttével, felépítésével, munkájával ismertette meg az érdeklődőket dr. Csarnai Judit, a járási hivatal vezetője, aki jól ismeri az önkormányzati világot is. Korábban Békés város önkormányzatánál osztályvezető, a megyeházán pedig aljegyző volt. Itt az államigazgatás átszervezéséről, a várható további átalakításokról kapott az iskola küldöttsége információkat első kézből, a szakembertől.

A nap aktualitását az idén megrendezett országgyűlési, európai parlamenti és önkormányzati választások adják meg, ahol a diákok egy része már gyakorolhatja választójogát. A református gimnázium diákjait a világra való nyitottságra, a széles körű ismeretek megszerzésére és megfelelő feldolgozására neveli.

Tételek: 1 - 20 / 42 (3 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!