Pillanatképek a Magyar Napokról a Szegediből


Forrás: Békési Reformátusok
Helyszin: SZKIRG
Véget értek a magyar napok a SZKIRG-ben- Béres Tamara írása a Békés Mátrixon.

Március 24-én hétfőn délután 3 órakor Kovács Dániel igazgató úr köszöntőjével, valamint az énekkar közreműködésével vette kezdetét a 3 napos magyar napok eseménysorozat. A köszöntőt követően Arany János Szondi két apródja című balladájának színpadi változatát tekinthettünk meg a 7.b osztály előadásában, melynek betanítása Gellénné Körözsi Eszter tanárnő érdeme. Ezután Izsó Emese XII.B osztályos tanuló előadása a magyar nyelv szépségéről következett, fél négykor pedig kezdetét vette a vers- és prózamondó verseny, ami a délután további részét felölelte. Este 7 órától az ismerkedési est alkalmával megismerkedhettünk a Zilahi Református Wesselényi Kollégiumból érkezett vendégeinkkel.

Március 25-én délután 3 órakor Tóth Alexandra XII.B osztályos tanuló előadásában gyarapíthattuk tudásunkat a "Nyelvében él a nemzet" szólásunk eredetéről. Az előadás után elkezdődött az irodalmi vetélkedő, melynek kérdései a további előadásokhoz kapcsolódtak. Az Anyanyelvápolók Szövetségéről hallgathattuk Földesi Magdolna tanárnőt, majd pedig Bagita Attila tanár úr és Gellénné Körözsi Eszter tanárnő Móricz Zsigmond Tündérkert című regényéről szóló előadásukban azt fejtegették, hogy mese vagy valóság-e az, amiről az író írt. Gellén János tanár úr Az elfelejtett méltóság című előadásából megtudhattuk, hogy mi is a méltóság. Este a táncház mozgalomról Balogh Anikó XII.B osztályos tanuló mesélt nekünk és a Belencéres Néptáncegyüttes néhány tagja be is mutatott pár táncot valamint az egyszerűbb változatát mi is elsajátíthattuk egy jó hangulatú táncház keretében.

Március 26-án 3 órai kezdettel a diákok prezentációit tekinthettünk meg, amit a zsűri igen színvonalasnak talált. A prezentációk témája Elhallgatott, elfelejtett irodalom- Magyar írók, költők portréinak bemutatása volt. 12 csapat illetve egyéni bemutatókra került sor, melynek szereplői olyan írók, költők voltak, mint Tompa Mihály, Arany László, Féja Géza, Szabó Pál, Kaffka Margit, Tormay Cecile, Zilahy Lajos, Passuth László és még sorolhatnám. A tanulói előadásokkal telt az egész délután, fél 6 körül pedig értékeléssel zárult le a magyar napok rendezvénye.

Béres Tamara (12.B) írása a Békés Mátrixon

Tételek: 1 - 20 / 77 (4 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!