Merjük vállalni a hitünket


Dávid és Góliát története alapján hirdette Isten Igéjét a református templomban Katona Gyula. A békési református iskolában megnyílt a tanév.

A zsúfolásig megtelt békési református templomban nyílt meg a Szegedi Kis István Református Általános Iskola, Óvoda és Kollégium újabb tanéve. Katona Gyula esperes-lelkipásztor Sámuel első könyve 17. fejezet (Dávid és Góliát története) alapján prédikált. A tanévkezdés valami lezárultát és valami új kezdését jelzi. Ekkor fogalmazzuk meg azt, hogy mit hoz a tanév, milyen céljaink vannak. A 3000 évvel ezelőtti történetben az izraeli sereg állt szemben a filiszteusokkal, és az volt a vélemény, hogy az erős filiszteus harcost, Góliátot senki sem győzheti le. Egyedül Dávid, az egyszerű pásztorfiú vállalta a küzdelmet, aki a Mindenható Isten nevével szállt szembe az ellenséggel. Saul király a saját fegyvereit adta neki, de ő nem akart idegen fegyverzettel harcolni. Saját parittyájával ölte meg Dávid a nála sokkal nagyobb és erősebb ellenséges katonát. A történet megtanít arra, hogy ha beszélni kell, ki kell állni a hitünk mellett, nem hallgathatunk. Azóta háromezer év telt el, önmagukat istenítő birodalmak és ideológiát jöttek, de ezek szertefoszlottak, a hit viszont ma is él. Ha senki sem áll mellém, akkor is vállalom a hitet. Isten ígérete: Ne félj, én veled vagyok.

Kovács Dániel igazgató a tanév értelmezési keretének nevezte a tanévnyitó istentisztelet igehirdetését. Elmondta: 1130 tanuló kezdi meg az új tanévet. A beiskolázás sikeres volt, az iskola felkészült a kihívásokra. Néhány kollega távozott, helyükre megtalálták a megfelelő szakembereket. Az intézmény tehetségpont lett, amelynek vezetője Varga Emília, a Petőfi utcai alsó tagozat vezetője pedig Gion Márton lett. Fejlesztések történetek az iskolában: megújult a Rákóczi utcai iskolaépület, a gimnáziumi sportudvar, napelemek költöztek a Petőfi utcai épületek tetejére.

Izsó Gábor, Békés város polgármestere is köszöntötte a tanévnyitó résztvevőit, és partnerséget kínált a város nevében. A város számára fontos az intézmény, ezért is támogatja változatos formában azt. Az iskola olyan munícióval látja el a gyerekeket, amellyel megállják a helyüket az életben.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!