A diákoké a főszerep egy héten át a reformátusban


Nem mintha máskor nem a gyerek állna a református iskolában az oktatás és nevelés középpontjában, de mivel elérkezett a szeptember közepe, egy sereg program várja az érdeklődőket a gimnázium ódon épületében.

Szeptember 12-én került megrendezésre a hagyományosnak mondható kosárlabda mérkőzés, amely 35-40 éves hagyományra tekinthet vissza. Évek óta 24 órás időtartamban rendezik meg, de idén déltől éjfélig tartott.

Ezen a héten rendezik meg a diákigazgató választást. A végzős osztályok jelöltjei mérkőznek meg a diákigazgatói címért. Idén három osztály ballag: 12.A, 13.B és 12.C. Mindegyik közösség saját jelölttel vág neki a megmérettetésnek. Az osztályok színes programokkal mutatkoznak be a diákoknak. Zene, tánc, ének, önvédelmi bemutató is terítékre kerül, megismerhetjük a jelölteket is. Okányi Réka végzős tanuló (12.A) szerint a kampányhét" azért jó, mert nálunk például jól összehozta az osztályt, sokkal könnyebben, kevesebb vita nélkül hozunk meg döntéseket és jobban meghallgatjuk a másik véleményét és hozzá is tudunk szólni." Hétfő a 13.B osztályé, a kedd a 12.C osztályosoké, a szerda pedig a 12.a kampánynapja.

A csütörtöki nap sem marad izgalmak nélkül: délelőtt lesz a szavazás a diákigazgató személyéről, délután pedig a gimnáziumi tanulmányokat kezdő osztályok gólyaavató ünnepségére kerül sor.

Balogh Anikó, nyelvi előkészítős végzős diák (13.B) elmondta: A gólyabált idén az ő osztályuk bonyolítja le. A 13.B osztály egyhangúlag egyetértett abban, hogy a gólyabál lényege az új diákok befogadása és a diákság összekovácsolása. A kampányhét egyúttal "gólyahét" is. Az "újoncok" egy táblát viselnek a nyakukban, amelyen a nevük szerepel, így az idősebbek megismerhetik őket.

Pénteken lesz a szintén hagyományos papírgyűjtési akció. A diákok és szülők által összehordott hatalmas papírhegyet értékesítik, és a befolyó pénz az osztálykasszát gazdagítja.

Kovács Dániel, az intézmény igazgatója elmondta: "A diákéletnek ezek a mozzanatai szerencsésen oldják a kemény tanulmányi munkával járó megterhelést és feszültséget. Egyúttal részei a közösséggé formálódásnak, a sportos, hagyományőrző, életvidám iskolai légkörnek, az egyházi iskola sajátos arculatának. "Élet zengi be az iskolát" ilyenkor, miközben eltölt bennünket egyfajta kedves és áldott otthonérzet, remélve, hogy ez túlsugárzik iskolánk határain a majdan felsőbb iskolafokozatot kereső tanulók és szülők felé."

Mucsi András


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!