Tökkirálynak hívják a háta mögött!


„Éljen a Tökkirály!” – zengte háromszor is a IX. Békési Tökmulatság vendégserege a Tájházban szeptember 27-én, miután megkoronázták a 22 éves Balogh Dánielt.

A fiatalember családjának Nagykertben lévő kertjében termett az idei legnagyobb, 41 kilogrammos sütőtök, mellyel megnyerték a legnagyobb tök gazdája címet.

A rendezvény egy politikai gesztussal indult: Farkas Zoltán, Békés Megye Önkormányzatának elnöke átadta Izsó Gábor békési polgármesternek a megye címerével ékesített díszzászlót, amely a megyében élők identitásának növelését szolgálja. Izsó Gábor köszöntőjében az öntudatos és nagy kreativitással dolgozó békési civil szervezeteket, köztük a Tökmulatságot szervező Nefelejcs Békési Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesületet méltatta, és megköszönte munkáját a városlakók nevében. A civil mozgalom erősségeiről beszélt megnyitójában Sápiné Turcsányi Ildikó, a Jantyik Mátyás Múzeum igazgatója is.

Farkas Zoltán vezetésével a mulatság helyszínén ülésezett a Békés Megyei Értéktár Bizottság, amely képet nyert a Békés Városi Értéktár Bizottság eddigi igen élénk tevékenységéről és arról, hogy a helyi értékek közül melyek lehetnek esetlegesen megyei vagy akár országos értékek, hungarikumok.

A csodálatos őszi időben megtartott Tökmulatság díszvendége idén is Szőke András filmrendező volt, aki ezúttal a gyógynövényekről szerzett ismereteit adta át az érdeklődőknek. Továbbá ő adta át a díjakat a Kamramustra nevezőinek is. A pályázóknak egy-egy stelázsit kellett berendezniük népies stílusban korhű tárgyakkal. A nevezők mindegyike egy-egy savanyításra szolgáló cserépedényt kapott jutalmul. Volt továbbá libaszépségverseny és tökszépségverseny is, utóbbira az esős időjárás miatt a korábbiakhoz képest kevesebb nevezés érkezett. Meghűlt a levegő a Körösök Völgye Vitézi Bandérium látványos bemutatójának idején a Tájház udvarán. A hagyományőrzők pisztolyt is elsütöttek és bemutatták, hogy éltek, milyen eszközökkel harcoltak egy igen kemény történelmi korszakban az egykori betyárok. A betyár tematika később is visszaköszönt a mulatságon: betyárlaska került a tányérokra, betyáros táncot táncoltak a Belencéres Néptáncegyüttes tagjai, és betyáros dalokat adtak elő a békési óvónők.

A kilencedik Békési Tökmulatság, amely ezúttal is töklámpás felvonulással ért véget, óriási számú érdeklődőt vonzott. Sz. K.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!