Nemzeti összetartozási ünnep határon túliakkal


Június 4. a nemzeti összetartozás napja. A Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium számára különösen fontos nap, hiszen testvériskolánk a határon túl, Zilahon van.

A Wesselényi Református Kollégium küldöttsége Szilágyi Zoltán református lelkész vezetésével jött június 4-én Békésre, ahol részt vettek az iskola ünnepi istentiszteletén és műsorral szolgáltak. Szilágyi Zoltán úgy fogalmazott, hogy a magyar reformátusok nagy családjába tartozik a zilahi közösség is és testvérekhez jöttek. Kovács Dániel gúnyos kifejezésnek nevezte a "trianoni békét", amely évszázados fájdalmat okozott, de van egy másik béke, amely megőrzi bennünket ettől, ez pedig Isten békessége. Ennek jegyében találkozhatunk a határon túli testvérekkel.

Katona Gyula lelkész a 77. zsoltár néhány verse alapján Isten vigasztaló igéjét hirdette a népes gyülekezetben. A trianoni esemény kapcsán mélységes szomorúság tölt el még most is bennünket, igazságtalanságot és bosszút érzünk benne, de a 77. zsoltár írója a csüggedéstől eljut a hálaadás állapotába, ajkán csodás ima szüleit. Ez a lehetőség számunkra is fent áll. A múlt nyomorúságán áttekintve Isten szabadítását kell megérteni, a csüggedéstől eljuthatunk a hála szaváig. Az Isten felé kinyújtott kéz arra indít, hogy az embertársaink felé is kinyújtsuk a kezünket, erre figyelmeztet a nemzeti összetartozás napja.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!