Határszemlén jártak a békési képviselők a polgármesterrel.


A mezőgazdaságban nagy hagyománya és presztízse van a határszemlének. A gondos gazda ugyanis nemcsak szántani, vetni, aratni szokott, munkájának eredményét büszkén szemléli és okkal mutogatja másoknak is.

2015. június 16-án Békés Város Képviselő-testületének tagjai határbejárás keretében ismerkedtek meg a mezőgazdasági programok helyzetével, közfoglalkoztatási és gazdaságfejlesztési szerepével. Köztudott, hogy Békés Város Önkormányzata a helyi hagyományokra alapozva több olyan programban is részt vesz, mely mezőgazdasági értékteremtő tevékenységgel próbál hasznos elfoglaltságot teremteni tartósan munkanélküli békésiek számára.

Mintaszerű, megyei szinten példaértékű a Start Munkaprogram mezőgazdasági része. Mintegy 20 ha-on folyik jórészt kertészeti tevékenység, mely belterjessége folytán nagyobb értéket képes előállítani, mint a hagyományos mezőgazdasági kultúrák. Terv, hogy ne kizárólag termelés, hanem magasabb hozzáadott értéket képviselő termék előállítás is történjen.

Az élelmiszertartósítás a munkaidény meghosszabbítása, őszi és téli foglalkoztatás biztosítása miatt rendkívül fontos. A Békési Szociális Szövetkezet rövidesen elkészülő zöldség feldolgozó egysége természetesen a Start Programban előállított alapanyagokra alapozza működését. Konyhakész zöldségek előállítása, tartósítás és savanyítás lesz feladata.

Remélhető, hogy a mezőgazdasági termelés fellendítése érdekében tett önkormányzati erőfeszítések eredményesek lesznek, hosszú távon a helyi gazdaság fellendülését eredményezik.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!