Békés Retro - Az OMNIA utóíze


Seres Sándor jegyzete

Szombat délelőtt van. Az OMNIA környéke szokatlanul csendes. Néhány kopott kerékpár árválkodik a málló falnak dűtve. A presszó sincs nyitva. Éppen most takarítják. A szorgoskodó asszony mossa a követ a régi, kifakult függönyök mögött. Az egykori szövetkezeti élelmiszer üzlet zárva. KIADó, hirdeti a plakát a koszos ablaküvegen. Utoljára a Coop üzletlánc üzemeltette, de ezek szerint ezek a tulajdonosok is koppantak. Körbe járom az épületet és nem vagyok boldog. Milyen élet volt itt valamikor! Egymásnak adták a kilincset a vevők, jöttek-mentek a buszok, a presszóban koccantak a sörös üvegek. Most a csendé és az enyészeté a főszerep. Pedig az Omnia fogalom volt Békésen. Igaz, most már örök időkre beivódott az emberek tudatába a név: Omnia. A busz az Omniánál áll meg, a bolt is az marad, ha ezernyi divatos nevet találnak ki helyette. Mert az Omniának íze van, mint a névadó kávénak. Származzon az Geatamalából, Columbiából vagy Brazíliából.

Aki ilyet iszik megtapasztalhatja az ízek csodás világát. A citrusos, dióba hajló, a kissé savas, a kellemesen édeskés, tejcsokoládés jellegű utóízeket.

Ami azt illeti, nekem is megmozgatta a fantáziámat az Omnia. Feltörtek az 1973-as emlékek, amikor nagy események tanúi lehettünk az áfész háza táján. Ugyanis a korabeli Népújság tudósítása szerint bensőséges ünnep színhelye volt a járási művelődési központ nagyterme. A fogyasztási szövetkezet több száz dolgozója kapott itt méltó elismerést a kiemelkedő munkájáért. Dr. Varga Imre, az Áfész elnöke elmondta: már csaknem ötezer tagja van a szövetkezetnek. A dolgozók 1972-ben 213 millió forintot forgalmaztak. Mindezt az 1965 óta bekövetkezett hálózatfejlesztés tette lehetővé. Szállodája, étterme, lakberendezési, műszaki és ruházati áruháza, korszerű vendéglátóipara, s a múlt évben megnyílt két nagy ABC-áruháza, a tejbár, az OMNIa élelmiszerbolt és presszó fontos feladatot látnak el. S hozzájárultak a városi rang megszerzéséhez.

Az erőfeszítés nem volt hiábavaló - folytatta a krónikás -, hiszen kiérdemelte a szövetkezet a kiváló címet. Ott voltak az ünnepségen a megye, a város kiválóságai. A befejező aktus is felemelő volt, amikor az áfész-elnök nyolc kollektívának nyújtott át szocialista címet, s több üzlet kapott kiváló lett, sok dolgozó pedig szintén kiváló jelvényt vehetett át.

Kiváló volt a világ akkoriban. Nem úgy, mint mostanában. Mára minden megváltozott. Még az Omnia ízvilága is.
Keserűbb lett.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!

Cimkék:


retro