Mi történt Békésen 2013-ban?


A 2013-as év hírösszefoglalója Békés város eseményeiről a Békés Mátrix Hírportál archívumából!

JANUÁR

BÚÉK Békés! - 2013 címmel rendeztek újévi hangversenyt a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban.

Hatodik alkalommal érdemelte ki a Kerékpárosbarát település címet Békés — tájékoztatta lapunkat Izsó Gábor, a város polgármestere.

A békési polgármesteri hivatalban jártak a közelmúltban a Szegedi Kis István Református Gimnázium diákjai. A szavazógépekkel berendezett nagyteremben Izsó Gábor polgármester mutatta be a helyi önkormányzat és a polgármesteri hivatal munkáját a fiataloknak.

A békési református óvodában játékos keretek között ismerkednek meg a gyermekek a bibliai történetekkel, óvónőik vezetésével dalokat tanulnak, játszanak, színeznek, beszélgetnek.

A békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központ a helyi önkormányzattal összefogva ismét örökbe fogadta azokat a gyökeres fenyőfákat, amelyeket tulajdonosaik nem tudtak elültetni.

Tizenötmillió forintot nyert Békés a Start közmunka kazánprogramján a közelmúltban - tudtuk meg Izsó Gábor polgármestertől. Két önkormányzati tulajdonban lévő épületében új, faaprítékos üzemelésű kazánt építenek ki, illetve egy faaprítógépet is beszereznek.

Ünnepi műsorral egybe kötött újévi állófogadáson köszöntötték Békés legnagyobb adófizetőit, illetve a helyi intézményvezetőket pénteken délután a városháza dísztermében. Köszöntőt mondott Izsó Gábor és Farkas Zoltán, a megyei közgyűlés elnöke.

Barkász Sándor bejelentette, hogy Békésen a tíz legnagyobb adófizető cég vezetőjéből, képviselőiből megalakul a Tízek Tanácsa, amely véleményezési fórumként segíti az önkormányzatot.

A kortárs képzőművészet fejlesztéséért a Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntették ki a fővárosi Hagyományok Házában megtartott ünnepségen Csuta György békési festőművészt.

Budapesten adták át a Családbarát munkahely címeket. Az ünnepségen a békési szociális szolgáltató központot is ezzel az elismeréssel tüntették ki, amelyet az intézmény igazgatója, Kádasné Öreg Julianna vett át Soltész Miklós államtitkártól.

Ökumenikus imahetet rendeztek Békésen. A rendezvénysorozatnak négy gyülekezet ad otthont, minden helyszínen más egyházból érkező lelkipásztor végezte a bibliamagyarázat szolgálatát.

FEBRUÁR

Megfázás címmel tartott előadását dr. Pálmai Tamás háziorvos a mentálhigiénés egyesület székházában.

Lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a Békési Rendőrkapitányság egy testvérpár ellen, akik két szomszédos házból is loptak.

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntettének kísérlete megalapozott gyanúja miatt indított eljárást egy békési férfi ellen. A gyanúsított előzetes szóváltás nélkül rátámadt egy fiatalemberre kedden Békésen, aki az utcán beszélgetett egyik ismerősével. Késsel próbálta megszúrni, ám annak sikerült úgy védekeznie, hogy a szúrás nem érte el, és ismerősével együtt elmenekült, majd értesítette a rendőrséget. A Békési Rendőrkapitányság munkatársai egy órán belül elfogták a támadót.

Közel 20 kilométeres útszakaszon javították ki az útpadkát Békésen 2012-ben a közmunkások — derült ki az év végi összegzésekből.

A békési önkormányzat pályázatot írt ki a civil szervezetek támogatására.

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetése Békés városában címmel tartottak csütörtökön közmeghallgatást.

Sikeres volt a Start közmunkaprogram tavaly Békésen — tájékoztatott az elmúlt évet összegző adatokat elemezve Izsó Gábor. A város polgármestere elmondta, a mezőgazdasági programban például több mint 2,5 tonna, vagyis 2500 kilogramm fűszerpaprikát termeltek ki és átlagon felüli, kétezer kilogrammot hozott az uborka termesztése is. Ezen a területen negyven ember végezte a munkát tavaly egész évben, s a már említett munkálatok mellett, a 2011-ben kialakított facsemetekertet is tovább bővítették, majd az ott található növényekből fásítottak a városban.

Hagyományos évkezdő ebédjét tartotta a közelmúltban a Békési Kertbarát Kör.

A tavalyi évben közel hat és fél millió forint tiszteletdíjról mondtak le a békési képviselő-testület tagjai, illetve a külsős bizottság tagjai jótékony célra — derült ki a 2012-es évet összegző adatsorból. A település képviselői elsősorban helyi civil szervezeteket, alapítványokat támogatnak ebben a formában.

A hagyományoknak megfeleően ismét megrendezte az Irányi Dániel ünnepséget a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület a helyi városháza előtt. Az ünnepi eseményen az önkormányzat nevében Izsó Gábor polgármester és Tárnok Lászlóné jegyző helyezett el koszorút Irányi Dániel emléktáblájánál.

Mind a kiadási, mind a bevételi oldalon négymilliárd 667 millió 291 ezer forintban határozta meg a békési önkormányzat idei költségvetését a helyi képviselő-testület.

MÁRCIUS

Már Békésen is zajlanak a Belvízrendezés az élhetőbb településekért elnevezésű programhoz kapcsolódó munkálatok — jelentette be a helyszínen megtartott sajtótájékoztatón Dankó Béla, a tizenhat megyei települést összefogó konzorcium elnöke és Izsó Gábor polgármester.

Ismét megrendezték a már hagyományosnak számító virágvasárnapi vásárt a békési piacon.

Százhúsz éve született B. Szabó István, Nagy Ferenc és Nagy Imre álomminisztere, békési kisgazda politikus. Békés nagyközség bírója (polgármestere) volt a harmincas évek elején, továbbá 1939-1947 között országgyűlési képviselő. A kiváló politikus emléke előtt tisztelegve a békési önkormányzat megemlékező koszorúzást szervezett B. Szabó István békési szülőházánál.

Dánfoki élményeim címmel hirdetett pályázatot több korosztályban, egyéni pályázók, illetve általános iskolák részére a üdülőközpont.

A Kecskeméti Gábor Kulturális Központ szervezésében elindította foglalkozásait a Békési Gitárklub.

Soltész Béla Clandestino – Egy év Latin-Amerikában című képes beszámolóján és könyvbemutatóján vehettek részt az érdeklődők a békési Püski Sándor Könyvtárban.

A Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központ, valamint a Békés és Környéke Biokultúra Közhasznú Egyesület közösen indította útjára márciusban a Bio-Konyha elnevezésű programsorozatot.

A Széchenyi téren, a Forradalmi Emlékműnél tartották március 15-i ünnepséget. Ünnepi beszédet mondott dr. Latorcai János, a parlament alelnöke.

Óriási sikerrel zárult a Palmetta zenekar tavaszköszöntő nagykoncertje a békés Kecskeméti Gábor Kulturális Központban. A formáció ezúttal a metálos hangzás mellett akusztikus módon szólaltatta meg a népszerű dalokat.

A Nefelejcs Békési Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület az idei Nefelejcs Vigalomhoz kötődően fotópályázatot ír ki Tavasz van, gyönyörű... címmel. Egy évnél nem régebbi, a témához kötődő alkotásokat küldhettek be az érdeklődők.

A békési képviselő-testület márciusi döntése értelmében a településen április elsejétől csökkent a vízterhelési díj. A lakossági és önkormányzati fogyasztóknál 27,4 forintról 16,5 forintra mérséklődött a díj köbméterenként.

ÁPRILIS

A civil tanács javaslata és a képviselő-testület döntése alapján 63 civil szervezet kapott támogatást az önkormányzattól.

Egyhangúlag újabb öt évre Laukó Andrást választották meg a tagok a Mozgáskorlátozottak Békés Megyei Egyesülete Békési Helyi Szervezete elnökének.

Két önkormányzati tulajdonban lévő épületben új, faaprítékos üzemelésű kazánt építettek be Békésen. A beruházásra a város még januárban nyert 15 millió forintot a Start közmunka kazánprogramján. A kivitelezés a Szarvasi úton található II. számú Idősek Klubját és a Csallóközi utcai III. számú idősek otthonát érintette.

További öt évre Juhost Jánost, a szervezet eddigi vezetőjét választotta elnökévé tisztségválasztó közgyűlésén a Békési Ipartestület. A tagok az alelnöki tisztséggel Békési Zoltánt bízták meg, aki korábban is ezt a posztot töltötte be az ipartestületben.

A békési galériában megtartott ünnepségen adták az idei Nefelejcs-díjakat. A Nefelejcs Békési Kulturális és Hagyományőrző Közhasznú Egyesület elismerését ezúttal Kis Eszter és Mester Péter vehette át.

A helyi népművészeti, néprajzi értékek felfedezésében, megörökítésében és a város kulturális életében kifejtett kimagasló, keresztényi alázattal végzett tevékenységéért a békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központban megtartott ünnepségen Baligáné Szűcs Irén néprajzkutató vehette át az idei békési KÉSZ-díjat.

Békés ismételt várossá nyilvánításának negyvenedik évfordulóját ünnepelték a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban megtartott programon.

A képviselő-testület a település fejlődéséért hosszú időn át végzett kiemelkedő munkásságáért posztumusz Békés Város Díszpolgára címmel ismerte el Pataki István — a város korábbi, a települést 1994. és 2006. között irányító polgármesterének — munkásságát. A kitüntetést lánya, Mokránné dr. Pataki Tímea vette át.

A Békés város életében, közművelődésében hosszú időn át végzett kiemelkedő szervező és koordináló tevékenységéért a Békés Városért kitüntetést Szilágyi Erzsébet közművelődési szakember vehette át.

A település gasztronómiájában hosszú időn át végezett munkájáért a Békés Városért kitüntetést adta át Izsó Gábor, a testület döntése értelmében, Varga Istvánnak.

Szeverényi Barnabás a pedagógiai és kulturális területen hosszú időn át végzett kiemelkedő tevékenységéért részesült a Békés Városért kitüntetésben.

A békési képviselő-testület Az Év Békési Sportolója címet adományozta Nyeste Ágnes atlétának, Szalontai Mihály ökölvívónak és Győri Mátyás kézilabdázónak.

A kelet-magyarországi postások sportnapot tartottak Békésen, a Dánfoki Üdülőközpontban. A versenyszámok között volt sakk, pingpong, teke, petang, lábtenisz, foci, tollaslabda, a gyerekeknek zsákbafutás.

Újabb mérföldkőhöz érkezett a békési szennyvízberuházási projekt, miután aláírták a városi szennyvíztisztító telep korszerűsítésének kivitelezési szerződését. A munkát a közbeszerzési eljárást követően egy két cégből álló konzorcium nyerte el. Izsó Gábor polgármestere elmondta, hogy a létesítmény felújítása és fejlesztése régóta indokolt, hiszen 1994-ben a tervezett két ütem helyett csak az első építése történt meg, ami túlterheltséget, illetve karbantartási problémákat okozott.

Első ízben rendeztek Harry Potter kvízversenyt Békésen, a Kecskeméti Gábor Kulturális Központban.

60 éve hunyt el Veress Endre történetíró címmel nyílt kiállítás a békési városháza emeletén. A kiállítást rendezte és megnyitotta S. Turcsányi Ildikó főmuzeológus.

Eredményesnek bizonyult a Startmunka-program tavaly Békésen — közölte a témával kapcsolatos sajtótájékoztatón Izsó Gábor. A város polgármestere elmondta, hogy 2012-ben több mint 380 embernek tudtak a lehetőség révén munkát adni a településen. A foglalkoztatottak a belterületi utak karbantartásán, az illegális szemétlerakók felszámolásában, a mezőgazdaságban, a belvízelvezetésben, valamint téli és egyéb értékteremtő tevékenységben dolgoztak.

Bűnmegelőzés címmel tartott előadást Rostás Zita rendőr főtörzsőrmester a Mentálhigiénés Egyesületnél.

Hazai győzelem született Az én hangom verseny békési kulturális központban megtartott döntőjében. A nyertes Rácz Renáta a második helyezett kistarcsai Tom Jones, vagyis Orbán Gábor és a bronzérmes újkígyósi Szabó Anita előtt szerezte meg az első helyet. A szeghalmi Valach Vivien a megmérettetés után amolyan grátiszként együtt énekelhetett a Voice kiválóságával, Veres Mónikával.

Tovább tart az évszakhoz képest szokatlanul meleg idő, az áprilisi kánikula Békésen és az egész megyében.

MÁJUS

Május 6-án a Kossuth Rádió Déli krónika című műsora előtt 11.56-kor a békési református templom harangjai szóltak a szokásos déli harangszóként.

Molnár V. József magyarságkutató tartott előadást Pünkösd – a Szentlélek szabadító ereje címmel Békésen, a Hazatalálás sorozat részeként.

Jelentős érdeklődés mellett tartott előadást a közelmúltban Békésen, a helyi baptista imaházban a Magyar Gyermekmentő Alapítvány. Doroszlai Richárd gyermekmentő szakápoló és dr. Gesztes Éva gyermeksürgősségi orvos jó néhány hasznos információt osztott meg a témában a hallgatósággal.

Hetedik alkalommal rendezte meg a Nefelejcs vigalom elnevezésű hagyományőrző családi programot a Nefelejcs Egyesület a békési tájházban.

2013-ban dr. Vladár János szülész-nőgyógyász főorvos és Nagy Mihályné Molnár Ilona nyugalmazott radiológiai szakasszisztens munkásságát ismerték el a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége békési szervezete által létrehozott, az önkormányzat ügyrendi, lakásügyi, egészségügyi és szociális bizottságával közösen átadott Sursum Corda (Emeljétek fel a szíveteket!) díjat.

Szindikátusi szerződést köt a hatékony gyermekélelmezés érdekében a békési önkormányzat a Békési Református Egyházközség és a Reményhír Intézményfenntartó Központ — döntött az említett két szervezettel történő előzetes egyeztetések után a helyi képviselő-testület.

Mentőhelikopterrel is elérhető vált a békési rendelőintézet. Az intézmény közleményben értesítette a település lakosságát, hogy a rendelőintézet parkolójából két elöregedett nagy lombkoronájú fát kellett kivágatnia a békési önkormányzatnak. Ezzel párhuzamosan lehetővé vált, hogy szükség esetén a mentőhelikopter az egészségügyi intézményhez minél közelebb, gyakorlatilag a rendelőintézet területén leszállhasson.

Az önkormányzat azért is döntött a változtatás mellett, mert korábban a városban megtörtént, hogy sürgős esetben gondot okozott a mentőhelikopter leszállása.

A Németországban található ingolstadti galériában nyílt tárlata Csuta György festőmvésznek.

A hagyományoknak megfelelően a ballagáson adták át a Szegedi Kis István-díjat a Szegedi Kis István Református Gimnáziumban. A tantestület döntése értelmében az elismerést Derányi Edit 13. b. osztályos tanuló érdemelte ki.

Békésen 7674 lakott ingatlan található – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal népszámlálási adataiból. A lakóingatlanok átlagos alapterülete 84 négyzetméter.

Közösen osztott ebédet a Hétkrajcár hétvégi gyermekélelmezési program részeként szombaton Dankó Béla országgyűlési képviselő, a Fidesz békési választókerületi elnöke és Izsó Gábor polgármester.

A Békés Város Nyugdíjasok Érdekvédelmi Egyesülete szalonnasütéssel egybekötött férfinapot tartott a tájház udvarán.

Ünnepélyes keretek között, szép számú érdeklődő előtt adták át a mintegy 19 millió forintból korszerűsített békési csónakházat. A felújításnak is köszönhetően legalább százötven gyermek és fiatal ismerheti meg a kajak-kenu szépségeit a megye névadó településén. Az eseményen beszédet mondott Ábrahám Attila, Magyar Kajak-Kenu Szövetség főtitkára, Izsó Gábor polgármester és Dankó Béla országgyűlési képviselő. Az eseményen részt vett Petrovics Kálmán, az MKKSZ fejlesztési alelnöke is.

A Kecskeméti Gábor Kulturális Központ Játékos Sportágválasztóval egybekötött Városi Gyereknapot szervezett a Békés-dánfoki Üdülőközpontban.

Újabb öt évre, az intézményt az elmúlt fél évtizedben is vezető Koszecz Sándort bízta meg a Kecskeméti Gábor Kulturális, Sport és Turisztikai Központ igazgatói feladataival a békési képviselő-testület.

A békési képviselő-testület egyetért a Közép-békési Centrum Egyesület létrehozásával, és egyúttal kifejezte az egyesületbe való belépési szándékát.

JÚNIUS

2013-ban Békés városa kapott felkérést a Csabai Kolbászfesztivál szervezőitől arra, hogy meghívott vendégvárosként, kiemelt bemutatkozási lehetőséggel szerepeljen a rendezvényen – tudtuk meg Izsó Gábor polgármestertől.

Folytatódott a Békés határában, a város Jégverem kerti részén található középső bronzkori temető feltárása. A sírkert a szakemberek szerint lényegesen nagyobb, mint azt eredetileg feltételezték, s külön érdekesség, hogy az eddig feltárt sírok többségébe gyermekeket temethettek el mintegy négyezer évvel ezelőtt.

Ünnepélyes keretek között írta alá "Békés Bringa — Békés Város kerékpáros turisztikai fejlesztése" elnevezésű beruházás kivitelezői szerződését csütörtökön délelőtt az érintett cégek képviselőivel Izsó Gábor polgármester.

Több mint ötezer rászoruló, nehéz sorsú ember vehetett átélelmiszersegélyt a békési önkormányzattól az EU Élelmiszersegély Program keretében.

Tanévzáró suligálát rendezett a Békési Kistérségi Dr. Hepp Általános Iskola a békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központban.

Június 22. és július 6. között immáron harminchetedik alkalommal rendezték meg a Békés-tarhosi Zenei Napokat.

Az önkormányzat is kihelyezte párakapuit a város forgalmas pontjain a nagy hőség miatt.

A békési Püski Sándor Könyvtár is részt vett a három megyét átölelő olvasási vetélkedőben.

Az Év alpolgármestere elismeréssel tüntették ki dr. Pálmai Tamást, Békés alpolgármesterét.

Dr. Zacher Gábor toxikológus tartott előadást békési általános iskolások részére. A Békési Mentálhigiénés Egyesület által szervezett, a könyvtárban rendezett előadáson a szakember a függőségekről szólt.

Ismét megrendezte évadzáró ünnepségét a Madzagos-Amatőr-Színpad Közhasznú Egyesület a békési Dr. Hepp Ferenc Tagiskola Közösségi termében. Az eseményen Izsó Gábor polgármester mondott köszöntőt.

Hárommillió forintot nyert pályázati úton a békési önkormányzat a városháza rekonstrukciójának folytatására — jelentette be a helyi képviselő-testület ülésén Izsó Gábor polgármester.

A szokásoknak megfelelően rágcsálóirtást tartottak Békésen.

Soha nem látott érdeklődés mellett rendezték meg az Egy hajóban evezünk elnevezésű vízi túrát.

JÚLIUS

Hetedik alkalommal rendezte meg a Fuss a nyárba elnevezésű szünidő-köszöntő utcai futónapot a békési szociális szolgáltató központ.

Megkezdődtek a békési ivóvízhálózaton a tervezett rekonstrukciós munkálatok, amelyek nyolc területet is érintettek a városban.

Elkezdődött a BékésBringa – Békés város kerékpáros turisztikai fejlesztése elnevezésű program.

Több könyvbemutatót is tartottak a békési Püski Sándor Könyvtárban. Ezek közül az egyik kiemelkedő eseményként Püski István mutatta be édesapja emlékére írt könyvét, a Püski Sándor emlékkönyvet.

A Kodolányi János Főiskola orosházi tagozata kihelyezett konzultációs ülést tartott a Dánfoki Üdülőközpontban.

A békési önkormányzat élni kíván a települési értéktár létrehozásának lehetőségével — döntött rendkívüli ülésén a helyi képviselő-testület.

Új, modern kerékpáros KRESZ-pálya épült a Békés-Dánfoki Üdülőközpontban. A létesítményen a fiatalok biztonságos és korszerű körülmények között sajátíthatják el a közlekedés alapszabályait. A pályát Izsó Gábor polgármester és Dankó Béla országgyűlési képviselő adta át.

Megnyitották a békési polgármesteri hivatal klimatizált nagytermét, amely ügyfélfogadási időben nyitva állt azon lakosok részére, akik nehezen viselték a trópusivá vált hőséget.

Megkezdődött az őshonos magyar baromfik újbóli elterjesztését célul kitűző program Békésen. Az első kendermagos csibéket már ki is helyezték a jelentkező és a feltételeknek megfelelő családokhoz.

AUGUSZTUS

Újabb intézmények és épületek energetikai korszerűsítésére nyert 246 millió 939 ezer 422 forintot a békési önkormányzat — tájékoztatta lapunkat Izsó Gábor.

A 21 éves Csuta Nemzetközi Művésztelep már huszonharmadik alkalommal tárja ki kapuit, hogy a művészet jöjjön haza. Ide, ahonnan energiával feltöltve lehet majd újra vándorolni, tudást, ihletet begyűjteni, s mindent újra hazahozni — fogalmazott dr. Tuza Béla fővédnök a XXIII. Csuta Művésztelep megnyitóján, a békési Bolyai utcai alkotóházban. Mint elmondta, a Csuta ház olyan, mint egy életérzés, amit pontosan kifejezni nem lehet, csak átélni.

Ünnepélyes keretek között adták át a mintegy 3,8 millió forintos beruházással, a Békési Fürdőért Közalapítvány és a helyi önkormányzat együttműködésével elkészült korszerű gőzkabint a Békési Járóbeteg-ellátó Komplexumban.

Jelentős érdeklődés mellett tartott tanyafejlesztéssel kapcsolatos fórumot a békési önkormányzat és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat megyei referense a közelmúltban a helyi kulturális központban.

Táncházat rendeztek a Dánfoki Üdülőközpontban. Az eseményt Mahovics Tamás néptáncpedagógus vezette, a Belencéres Néptáncegyüttes táncosai közreműködtek.

Veres szilva szürettel, a gyümölccsel készült ételek bemutatójával, szilvafa örökbe fogadással és hungarikum konferenciával kezdődött a VII. Békési Szilvapálinka Ünnep. A program a Békési Pálinkafőzdében számos érdekességgel folytatódott.

Harmadik alkalommal rendezett Jakab-napi vásárt a békési piacfelügyelet.

Természetesen az egészség felé címmel indult szakkör a békési Kecskeméti Gábor Kulturális Központban, amelynek foglalkozásai augusztusban is folytatódtak.

A Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. megkezdte a házhoz eljutó szelektív hulladékgyűjtés bevezetését Békés városában, ennek keretében folyamatosan osztották ki a szelektív hulladékgyűjtő edényeket.

Átadták a Békési Kistérségi Óvoda és Bölcsőde felújított központi óvodájának épületét.

SZEPTEMBER

Megyei tourinform találkozót tartott a közelmúltban a Békés-dánfoki Üdülőközpontban a megyei tourinform iroda, amelyre a megyében működő tourinform irodák, TDM-szervezetek, valamint a dél-alföldi irodák és a regionális marketing igazgatóság is meghívást kapott.

Sok ezer érdeklődő előtt rendezték meg az immáron XV. Madzagfalvi Napokat. Az eseményen tizenhét helyszínen összesen hatvanöt különböző programmal várták az érdeklődőket, amelyek többsége kapcsolódott a városhoz, az ott tevékenykedő civil szervezetekhez, a település határain túl is elismert kulturális együttesekhez. Szombaton este élő koncertet adott a Palmetta és a Mahasz eladási listáját akkori vezető Ossian, melyet tűzijáték követett.

Ünnepélyes keretek között adták át a békési Fürkész Központi Óvodában megépült meteorológiai állomást és kísérletező helyet. Az eseményen köszöntőt mondott a 33. születésnapját éppen hétfőn ünneplő Reisz András meteorológus, aki egyedi hangulatú beszédében a természet megfigyelésének fontosságára is felhívta a gyerekek figyelmet.

— A közelmúltban elkezdődött a Békési Kistérségi Társulás Határtalan világ elnevezésű távközlési, szélessávú informatikai infrastruktúra kiépítését célzó projektjének kivitelezése — tájékoztatta lapunkat Izsó Gábor, Békés polgármestere, a társulás elnöke. A program célja Békés, Hajdú-Bihar és Bihor megyében egy olyan szélessávú informatikai infrastruktúra kiépítése, mely középtávon meghatározhatja a térség fejlődését.

Lakossági fórumot tartott a Békési Kommunális és Szolgáltató Kft. (BKSZ). Az eseményen részletesen ismertették a házhoz menő gyűjtés alapvető tudnivalóit.

Békés a szokásoknak megfelelően idén is csatlakozott az Európai Autómentes Nap elnevezésű akcióhoz.

Nyolcadik alkalommal rendezte meg a Tökmulatságot a Nefelejcs Egyesület, amelynek Szőke András volt a sztárvendége.

A város közbiztonsági helyzetének javítása, a bűncselekmények és a szabálysértések megelőzése, visszaszorítása és felderítése érdekében, valamint a bűncselekmények elkövetésével okozott károk minél nagyobb arányú megtérülésének biztosítása céljából hosszabb távú elképzelésként térfigyelő kamerarendszer kiépítéséről döntött a békési képviselő-testület.

Döntsünk a jövőnkről: Mégse engedj Uram félúton megállni! címmel folytatódott Békésen a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége győri szervezetének országos fórumsorozata. Az eseményen részt vett és előadást tartott Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke, Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár, illetve Mráz Ágoston politológus, a Nézőpont Intézet igazgatója és Dankó Béla országgyűlési képviselő.

OKTÓBER

Dr. Gyarmath Olga emlékkiállítás nyílt a békési városháza első emeletén. A tárlat a személyiség munkásságát dolgozza fel.

A Csabai Kolbászfesztivál 2013. évi vendégvárosa a megye névadó települése, Békés volt. A város gazdag és méltán elismert gasztronómiáját, sokszínű kultúráját, természeti és épített értékeit egyaránt bemutatta a közönségnek a rendezvényen.

Aláírták a tarhosi kastélyra és zenepavilonra vonatkozó adásvételi szerződést, amelynek eredményeként a békési önkormányzattól új tulajdonba került az ingatlan.

A zene világnapja alkalmából rendeztek hangversenyt a napokban Békésen, az Alapfokú Művészeti Iskola hangversenytermében. Az eseményen számos világhírű szerző műve felcsendült.

Bekerült az RTL Klub X-Faktor című tehetségkutatójának legjobb tizenkét versenyzője közé a békési Csordás Ákos. A huszonegy esztendős fiatalemberről mentora, Tóth Gabi a vasárnapi adásban úgy fogalmazott: Ez a fiú az ember lelkéről le tudja szedni a koszt. Ákos végül az Év legjobb férfi hangjaként negyedik helyen végzett a tehetségkutatóban.

Mintegy 13,5 millió forintból, új korszerű ultrahang készüléket szerzett be a békési rendelőintézet saját forrásból.

Százvai László kisvárdai református lelkész hirdette az igét a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium ünnepi istentiszteletén, ahol az aradi vértanúkra emlékeztek.

Szent Mihály-napi vásárt tartottak a békési Teleky utcai tagóvodában.

Szeptember derekán a békési Dr. Hepp Ferenc Iskolába látogatott a hírneves mexikói származású peonza bajnok, Alberto Saldivar, ahol bemutatót tartott a diákoknak. Később ismét meglátogatta az iskolát, ahol az előzetesen kihirdetett verseny lebonyolítását felügyelte és zsűrizte.

Országos lövészbajnok lett Pataky Ádám, a békési Szegedi Kis István Református Gimnázium diákja. A Vegyes Korong Országos Bajnokságon több kategóriában indultak a versenyzők, a Schupkégel Ádám által felkészített fiatal a junior csapatban versenyzett. Az egyéni megmérettetésen országos magyar bajnok lett. A feladat az volt, hogy négy körben 25-25 korongból minél többet találjanak el.

A közvilágítás energiatakarékos átalakításának korszerűsítésre nyert közel 128 millió forintot a békési önkormányzat. A településen 3122 közvilágítási lámpatest található, amelyek túlnyomó többségét, 2660-at lecserélik a projekt során.

Újabb elismerést érdemelt ki Békés a Virágos Magyarországért országos környezetszépítő versenyen. A Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség Békés városát kiemelkedő környezetszépítő tevékenysége elismeréseként díjjal jutalmazta, amit az ünnepségen Mester Péter, a Békési Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke vett át a gyulai eredményhirdetésen.

A békési Püski Sándor Könyvtár vendége volt Bányai Tamás, A vesztes jutalma című könyv írója. A szerző a kötet címadó novellájával 2009-ben megnyerte a Békési Könyvtárért Alapítvány és a békési könyvtár novellaíró pályázatát. A szerzővel Valentini Zsuzsa írónő beszélgetett.

Kiállítással ünnepelte fennállásának 25 éves jubileumát Békésen a Független Alkotók Művészeti és Művelődési Egyesülete, a FAMME. A békési galériában megtartott megnyitón köszöntőt mondott Mucsi András, a megyei közgyűlés alelnöke, békési önkormányzati képviselő.

A közelmúltban 43. alkalommal rendezték meg Kállai Jenő Emlékversenyt a békési sportpályán, melyet Izsó Gábor polgármester nyitott meg.

NOVEMBER

Ebben a ciklusban eddig közel 2,5 milliárd forint értékű pályázati támogatást nyert a békési önkormányzat - tette közzé az önkormányzat az elmúlt három év adatait.

A békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskolát két tanuló, a 4. osztályos Kelemen Zsuzsanna és az 5. osztályos Bohus Tamás képviselte a Mátyás király megyei monda- és mesemondó versenyen, melyet a Gyulai Vár lovagi termében rendeztek meg. A versenyen Bohus Tamás különdíjban részesült, akit Barna Zoltán készített fel a kihívásra.

Megkezdődött az egykori Fekete-Körös ágon átívelő, néhány évtizedig az aszfalt alatt rejtőző híd restaurálása Békésen. Izsó Gábor polgármester elmondta, a város BékésBringa elnevezésű pályázata mintegy 289 millió forint támogatást nyert el, amelynek részeként a kerékpáros és egyéb fejlesztések mellett a korábbi Rákóczi úti hidat is turisztikai látványossággá teszik.

A Kecskeméti Gábor Kulturális Központ kápolnatermében a Békési Fotó Klub tagjainak egész évben készített munkáiból és az I. Dánfoki Fotós Táborban résztvevők alkotásaiból FÉNY-TÉR-KÉP címmel nyílt kiállítás. A tárlatot Koszecz Sándor, a kulturális központ igazgatója nyitotta meg.

Mintegy harminc zsák ruhát, cipőt, illetve játékot gyűjtöttek össze, majd adtak át a békési önkormányzati tűzoltóság tagjai a Tisza Kálmán Közoktatási Intézmény gyógypedagógiai intézményegységében tanuló gyermekeknek.

A zene világnapja alkalomból a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola 90 alsós tanulója látogatott el az alapfokú művészeti iskolába, arra a rendhagyó órára, ahol a tagintézmény művésztanárai lepték meg a diákokat egy hangversennyel.

Egy hatvanéves férfi holttestét találták meg munkások az egyik csatornában Békésen, egy beruházás kivitelezése során.

Jó ütemben halad a békési szennyvíztisztító telep korszerűsítése, a munkálatok mintegy ötven százaléka már elkészült – közölte a munkálatok helyszínén megtartott sajtótájékoztatón Izsó Gábor.

A békési Dr. Hepp Általános Iskola rajzszakkörének képviselője részt vett az ifjú kézművesek országos találkozóján. Ez alkalomból a szakkör minisztériumi első díjban részesült gyapjúszőttes kategóriában.

A Motul Kupa versenysorozat összetettjében Junior 50 kategóriában első helyezést ért el a 2013-as évben Faragó Zalán, a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola diákja.

A KÉSZ békési szervezete a Békés Városi Püski Sándor Könyvtárban szervezte meg a Mustármag előadást. A programon Csurulya Csongor rendezésében Wass Albert műveit adta elő Kulcsár-Székely Attila, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház színművésze, saját szerkesztésében.

A brit nyelvterületen nagy hagyományokkal rendelkező charity shopok mintájára nyitotta meg kapuit Békésen az adománybolt. A Baptista Szeretetszolgálat és a helyi baptista gyülekezet által működtetett üzlet célja a nehéz helyzetben élők segítése.

A békési Meskete Meseszínház egy újabb óvodásoknak és kisgyermekeknek szánt darabot mutatott be. A Rigócsőr Királyt a helyi kulturális központban vitték színre.

A 2013/2014-es tanévben új szakkört indítottak a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskolában, Ügyes kezek elnevezéssel. A szakkör feladata a gyermekek kreativitásának fejlesztése, ahol változatos kézműves alkotó technikákkal ismerkednek meg a diákok.

Mohorea Kandy-Naomi, a Szegedi Kis István Református Gimnázium 9.b osztályos tanulója a bronzminősítést érdemelte ki a Nagykőrösön megrendezett zsoltár- és népdaléneklő versenyen, amelyen református iskolák diákjai vettek részt. A tanulót Gellénné Körözsi Eszter tanárnő készítette fel.

Negyvenhétmillió forintot nyert a békési Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium a Petőfi utcai gimnáziumi és általános iskolai telephelyének fejlesztésére. Az összegből napelemeket helyeznek el az iskola területén, melyek segítségével a gimnázium, a tornaterem, valamint az alsó tagozat új épületszárnyának energiaszükségletét részben fedezik majd. Az önkormányzattal összefogva egy másik pályázat segítségével a Rákóczi utcai alsós telephely energetikai fejlesztése történik meg 2014-ben, amely magában foglalja a nyílászárók cseréjét.

Ilyen volt – Ilyen lett (40 éve újra város Békés) címmel nyílt kiállítás a a helyi galériában. A tárlat a Békés várossá avatása óta eltelt 40 évet állítja középpontba. A kiállítást Izsó Gábor polgármester nyitotta meg. A rendezvényen közreműködtek a Békési Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei.

DECEMBER

A kerékpáros és gyalogos közlekedés biztonságának további erősítése érdekében újabb hidat építenek Békésen. A fejlesztés a hídgerendák beemelésével december első napjaiban az egyik leglátványosabb részéhez érkezett.

December 9-én a FIDESZ – KDNP hivatalosan is Dankó Bélát jelölte Békés és térsége kormánypárti országgyűlési képviselőjelöltjének.

Ajándékokkal és meglepetésműsorral köszöntötték a Böjte Csaba atya által irányított nagyszalontai gyermekotthonban élő árva, félárva gyermekeket tegnap, advent második vasárnapján a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium diákjai és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) békési szervezetének tagjai.

Ajándékokkal és meglepetésműsorral köszöntötték a Böjte Csaba atya által irányított nagyszalontai gyermekotthonban élő árva, félárva gyermekeket advent második vasárnapján a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium diákjai és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) békési szervezetének tagjai.

Jóváhagyta a rászoruló gyermekeket, fiatalokat segítő Hétkrajcár Egyesület létrehozását a békési képviselő-testület.

Saját korcsoportjában a második díjat érdemelte ki a Pomázon megtartott V. Országos Szaxofonversenyen Oláh Kristóf László, a békési Alapfokú Művészeti Iskola növendéke, míg Gyöngyösi Zsuzsanna bejutott a döntőbe, ahol az öt legjobb szaxofonos mérhette össze tudását.

A békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Sző-Fon-Nem Takács Szakkörre a X. Dél-alföldi Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázaton bronzminősítést ért el.

A Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium, valamint a Szilágyi László Alapítvány a közelmúltban rendezte meg a Sinka István Emlékversenyt a békési gimnáziumban. A versenyen a 7-13.

évfolyamos tanulók indultak, szám szerint huszonhárman. A zsűri tagjai Szilágyi Zsófia, Szegfű Katalin és Jenei Béla voltak.

December 21-én 500 adag babgulyást és buktát osztott szét a Hét Krajcár program idei zárásaként öt békési egyház képviselője és Izsó Gábor polgármester.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!