A kommunizmus áldozataira emlékezett a refi


A Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium február 25-én reggel istentisztelet keretében emlékezett a kommunizmus áldozataira.

Kovács Kinga református teológus a Zsoltárok könyve alapján hirdette Isten igéjét. A zsoltárok arra hív, hogy elmélkedjünk az elmúlt és Isten segítségével meghaladott korszakon. Ha Isten világosságában járunk, nem akarunk görcsösen felejteni, hanem azon igyekszünk, hogy feldolgozzuk az eseményeket. A visszaemlékezésben legyen ott az áldáskérés – mondta.

Bagita Attila történelem szakos tanár arra hívta fel a figyelmet, hogy a kommunizmus olyan eszme, amely 100 millió halálos áldozatot követelt, de érzékeny dolog erről beszélni, mert a tettesek részben köztünk élnek. A kommunizmus is emberek alkották, és nem bűnöket követett el, hanem maga volt a bűn. A kommunizmus és a nemzetiszocializmus is gyilkos eszme volt, de míg a náciknak csak 13 év jutott, addig a kommunisták 70 évig regnáltak. Terrorszervezeteket alapítottak és ellenségeket kreáltak. Idén van az 1956-os forradalom 50. évfordulója. 200 ezer embert üldözött külföldre a kommunista diktatúra, 14 ezer ítélet született és 229 embert végeztek ki.

A gimnázium 11.B osztálya versekkel és visszaemlékezésekkel idézte meg a korszakot és hajtott fejet az áldozatok előtt.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!