Vendégprédikátor Szlovákiából


Március 6-án, Bibliavasárnapon Békésen szolgált Vágfarkasd felvidéki (Szlovákia) magyarlakta település református lelkésze, Erdélyi Pál. A békési református iskola már régóta ápol kapcsolatot a település labdarúgás-vonalon. A hétvégén Békésre látogatott egy csapat focista, akik nem mellékesen a református gyülekezet konfirmandusai is.

Vágfarkasd eredetileg magyar református falu volt, de a második világháború után 1947-ben mintegy 1400 személyt telepítettek át erőszakkal Magyarországra, nagyrészt Nagybánhegyesre, ahonnan szlovák nemzetiségűek költöztek át az akkori Csehszlovákiában fekvő településre. Ez volt a hírhedt "lakosságcsere", amely több tízezer magyar nemzetiségű ember számára jelentette a jogfosztást, az elüldözést az ősök földjéről. A helyi reformátusok és a békésiek között sok évre visszatekintő kapcsolat van, amelynek alapja a labdarúgás szeretete. A békési Szegedi Kis István Református Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium focistái és tanárai többször jártak a Felvidéken, de a vágfarkasdiak is szívesen jönnek ide. A Békésen tartózkodó csapatot elkísérte Erdélyi Pál nagytiszteletű úr is, aki március 6-án Békésen prédikált. Igehirdetésének alapja János evangéliuma 3. fejezete 16. verse volt: Mert úgy szerette Isten a világot, hogy egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen."

Erdélyi Pál elmondta: Vágfarkasdot és Békést három dolog köti össze: református keresztyén hitünk, a magyar mivoltunk és a Biblia, Isten kijelentett Szentírása. A Biblia a keresztyén életünk nagy szabályozója. A lelkipásztor az igehirdetésében összefoglalta az evangélium, Isten örömhíre üzenetét. Az evangélium nagyon fontos, mert az egyház csak akkor tölti be a küldetését, ha tisztán adja tovább Isten evangéliumát. Isten szerette és szereti ezt a világot, amely azonban gonoszságban vesztegel. Az ember szíve gonosz ifjúságától fogva. Isten mégis szereti a gonosz embert és tervet készített a megmentésére, mindent megtesz, hogy a bűnös ember közel kerüljön Istenhez. A bajban levőket hívogatja Isten és megoldást, megnyugvást ígér nekik. Isten elküldte a földre a Fiát, Jézust, aki halálra adatott értünk. A mi bűneink helyett a saját tisztaságát ajánlotta fel áldozatul. Isten Fiát megfeszítették helyettünk, aki ezt türelemmel elviselte és engedte. A kereszt üzenete: Jézus helyettem, miattam és értem halt meg. Aki hisz benne, nem vész el, az ige ajándéka az élet a testi és lelki halállal szemben. Isten nem vár ezért semmit, csak hűséges, hálás és engedelmes életet.- mondta Erdélyi Pál.

A Békési Református Egyházközség a teljes adományként begyűjtött perselypénzt a Magyar Bibliatársulat számára ajánlotta fel a Szentírás kiadása és terjesztése céljaira.

Mucsi András


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!