A békési gimnáziumból a világűrbe


2016. április 5-én délután háromkor a Szegedi Kis István Református Gimnázium vendége lesz Gschwindt András, a gimnázium volt diákja tart előadást.

A kutatóként dolgozó tudós nevéhez fűződik az első magyar műhold megalkotása. A gimnázium biológia előadójában 15 órakor a békési gimnáziumban elindult rádiózásról, az első műholddral való találkozásról, a kocka műholdról lesz szó

A Masat-1 Magyarország első műholdja, melyet a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnök és Informatikai Karának hallgatói és oktatói készítettek el a Magyar Űrkutatási Iroda, illetve hazai cégek bevonásával. A 10x10x10 centiméteres műhold tömege 1 kilogramm. Pályára állítása az Európai Űrügynökség (ESA) Vega rakétájával történt.

Az űreszköz 2012. február 13-i startja óta hiba nélkül üzemel, és folyamatosan küldi az adatokat a Műegyetemen lévő elsődleges és az Érden található másodlagos földi állomásra. Emellett a világon több mint 120 rádióamatőr követi a műholdat, akik közel 200 000 adatcsomaggal járultak hozzá a küldetés sikeréhez.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!