"Múltunk a jövőért..."


Forrás: Békési Városvédő és Szépítő Egyesület
Helyszin: Békés, Hőzső u. , 39

1984. április 18-án tartották meg először a Műemlékvédelmi Világnapot, az ICOMOS (International Council on Monuments and Sites = Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága) civil szakmai szervezet 1983. évi kezdeményezésére, amit azóta minden évben egyre szélesebb körben, egyre több országban ünnepelnek, köztük nálunk Magyarországon is.

A Békési Városvédő és Szépítő Egyesület és a Tisza Kálmán Szakképző Iskola, Gimnázium és Kollégium ezen alkalomból közös kopjafa-festét szervezett az intézmény területén, az iskola életében jelentős szerepet betöltő személyiségek tiszteletére. Hajnóczy Vilmos, Szabó Miklós vagy Farkas Gyula mind olyan személyek voltak, akik sokat tettek a békési "Mezgéért". A Maloméri Zugban felépített kéttantermes iskola vezetésével Farkas Gyulát bízták meg 1902-ben. Az intézmény első igazgatójának - Farkas Gyulának nevét - 1995-ben vette fel.

Célkitűzésünk, hogy épített értékeinket minél szélesebb körben megismertessük, bemutassuk és felhívjuk rájuk a figyelmet. Megőrzésük, fenntartásuk fontosságát érezze magáénak minden helyben tanuló, lakó személy.

Továbbá a felújítást végző diákok megismerhetik felmenőiket, akik sokat tettek Békésért, az iskoláért. 5 diák csiszolt, polírozott és festett az iskola belső kertjében. Önkéntes munkájuknak köszönhetően megszépültek a kopjafák

Moldován-Garas Helga szakközépiskolai intézményegység-vezető kiemelte: hagyományokhoz híven minden évben a ballagókkal, a szerenád alkalmával megkoszorúzzák a kopjafákat, ezzel is megerősítve az iskolához való kötődést. Sokan ekkor szembesülnek iskolánk valós és egyben tiszteletre méltó múltjával.

Tételek: 1 - 20 / 34 (2 oldal)

Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!