Három pályázatot nyert a város 1956 méltó ünnepléséhez


Sikeresek voltak Békés város pályázatai, amelyeket intézmények, civil szervezetek az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója megünneplése tárgyában adtak be - nyilatkozta portálunknak Mucsi András, Békés oktatási és kulturális tanácsnoka.

A Városvédő és Szépítő Egyesület egymillió forintnyi pályázatot nyert, amelyből a városi könyvtárban két hetes előadássorozatot és vetélkedőt szerveznek a városi iskolák bevonásával. A cél az, hogy minden városi iskolás megismerje az 1956-os forradalom és szabadságharc körülményeit. A rendezvény október 10-21. között a könyvtárban zajlik. Két héten át hétfőtől csütörtökig tartanak a programok, október 14-én "nyílt nap" lesz, tehát a diákokon kívül más érdeklődőket várnak, október 21-én pedig középiskolásoknak szervezett vetélkedő lesz értékes nyereményekkel.

A városi Jantyik Mátyás Múzeum könyvet ad ki, erre egy millió forintot nyertek. A békési származású történész, Vincze Gábor, a hódmezővásárhelyi Emlékpont múzeum munkatársa levéltári anyagokból a forradalom békési vonatkozásait tárja fel és írja meg "Forradalom és megtorlás Békésen" címen. A könyvet október 23-án mutatják be a nagyközönségnek, novemberben pedig a szerző előadást tart a könyvtárban.

A Kecskeméti Gábor Kulturális Központ 2 milliós forintos pályázatot nyert. Október 23-án a városi ünnepségen a békéscsabai Jókai színház művészei adnak műsort. Ebéd után kettőtől ismeretterjesztő történelmi előadások lesznek a kulturális központban, hattól lesz Vincze Gábor könyvbemutatója, majd fél nyolctól színházi programon vehetnek részt az érdeklődők.

A forradalom eseményeivel, körülményeivel a helyi sajtó is foglalkozni fog különböző fórumokon augusztus hónaptól.

A kereszténydemokrata politikus úgy fogalmazott, hogy a cél 1956 méltó megünneplése Békés városában, és ehhez minden civil szervezetet, intézményt és politikai erőt várnak.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!