Új református lelkészházaspár Békésen


Megjelent: 2016 Augusztus 15. ( Hétfő ) 12:34
Módosítva: 2016 Augusztus 15. ( Hétfő ) 20:56
A gimnázium óta szeretik egymást és idén júliusban össze is házasodott a református gyülekezet új lelkészházaspárja. Németh Csaba és Némethné Juhász Bettina augusztus 1-től dolgoznak a Békési Református Egyházközség munkatársaiként.

"Református családban születtem, 26 éves vagyok. Először nem lelkésznek tanultam, hanem szociálpedagógusnak." – kezdi a beszélgetést Bettina. Penyigén, a kis hétszáz lelkes Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei faluban nőtt fel, ott járt általános iskolába, majd Fehérgyarmatra került középiskolába. A Deák Ferenc Gimnáziumban angol tagozaton érettségizett. A Nyíregyházi Főiskolán végzett elsőként tanulmányokat. A szociálpedagógus Németországban elismert szakma, minden iskolában kell egy ilyen végzettségű szakember. Problémás fiatalokkal és szenvedélybetegekkel, idősotthonok lakóival foglalkoznak. Az ifjú hölgy a debreceni teológián a szatmári babonaságról és néphitről írta szakdolgozatát. Öt év elvégzése után most a hatodik évét most gyakorlatként tölti Békésen. A státusza most exmisszus-gyakornok. A református lelkészképzésben a hatodév során mindenbe bele kell kóstolni: istentiszteletekkel, keresztelőkkel, temetésekkel, hittanoktatással ismerkednek közvetlen közelről. Tevékenységéről naplót vezet, rendszeresen konzultációra jár az egyetemre.

Németh Csaba szintén a Tiszántúl északi részén született. 1988. november 27-én látták meg a napvilágot. Kispaládon élt 1995-ig, innen a család Szatmárcsekére költözött. Az általános iskolát a faluban végezte el. A fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnáziumban tanult ő is angol szakon, feleségét ott ismerte meg. Egy nyíregyházi főiskolai kitérő után (gépészmérnöki tanulmányok) útja a teológiára vitt. A Debreceni református Hittudományi Egyetemen lelkipásztor szakon tanult, de az öt éves anyagot négy év alatt sajátította el. Főként ószövetségi dolgokkal foglalkozott. Jéhu izraeli király puccsáról tanulmányt írt, ezzel az országos tudományos diákköri versenyre elsőként jutott a házi fordulóból. Írását szakdolgozatként is elfogadták. Elmondta, hogy felvételt nyert a teológia doktori iskolájába. Két évig Dombrád községben szolgált mint exmisszus-segédlelkész. Katona Gyula esperes úr meghívására érkeztek Békésre, ahol jól érzik magukat. Reménység szerint októberben kapja meg a lelkésszé szentelést, akkortól beosztott lelkészi státuszban dolgozhat egyházközségünkben.

A fiatalok 2016. július 16-án kötöttek házasságot. Életükre, szolgálatukra Isten áldását kérjük!


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!