Elhunyt Fábi Imréné református presbiter


2016. november 11-én pénteken elhunyt Fábi Imréné született Kovács Julianna Zsuzsanna, a Békési Református Egyházközség presbiter, aki Bélmegyert képviselte a presbitériumban.

Kovács Julianna Zsuzsanna 1937. június 12-én született Békésen. Itt keresztelték és itt konfirmált. Bélmegyerre 1955-ben került, itt ment férjhez Fábi Imréhez 1956-ban. Ekkoriban Püski Imre volt itt a református lelkész, Julika néni az ő családjánál volt házvezetőnő és dadus. Itt ő kezelte a harangokat is. Református egyházát szerető ember volt. Bélmegyert képviselve hosszú ideje presbiterként szolgált, és Bélmegyeren ő látta el a gondnoki teendőket. A falu neki is köszönheti az új templom felépítését, hiszen ezért ő harcolt a legtöbbet. Kérését a békési egyházközség meghallotta, és minden követ megmozgatva felépült a templom. Állapota 2016 januárja óta rosszabbodott. Áprilisban beköltözött a mezőberényi református szeretetotthonba. November 11-én reggel nyolc órakor csendben elaludt. Életéért, szolgálatáért Istennek adunk hálát.

A református egyház demokratikus felépítésű. Minden fontos kérdésben a civilekből hat évre választott presbitérium dönt, amelyet az egyházközség választásra jogosult tagjai bíznak meg mandátummal. Békésen 24 presbiter van. Tizenkilencen Békést képviselik, egy-egy fő Bélmegyerről, Muronyból és Tarhosról, kettő fő pedig Kamutról került be a testületbe. Békés a négy környező településsel együtt alkot egy gyülekezetet (Békési Református Egyházközség néven). Az elhunyt presbiter helyére december 19-én időközi választást írtak ki.


Kövesd a BékésMátrixot a Facebook-on a legfrissebb békési információkért!